Navike jedenja u prevenciji debljine

Dok jedni razmišljaju koje će kolače peći i koliko vrsta, drugi smišljaju načine kako odoljeti ukusnim jelima. Stoga je uvijek dobro podsjetiti se preporuka stručnjaka kako izbjeći  prejedanja, probavne tegobe i dobivanja viška kilograma.

  • Ne preskačite obroke. Poštujte fiziološku glad koja se obično javlja u razmacima 3-4 sata. Preskakanje obroka obično dovodi do prejedanja i prekomjernog kalorijskog unosa.
  • Dobro je odmah na početku obroka odrediti količinu hrane koju ćemo pojesti, staviti je na manji tanjur i nikako ne uzimati još!
  • Uvijek u jelovnik uključite različite i dovoljne vrste salata, začinjene maslinovim uljem.
  • Ograničite unos pohane, pržene, masne i jako začinjenje hrane.
  • Redovito tijekom tjedna jedite ribu, jer je izvor omega 3 kiselina, posebno plava riba.  
  • Šunka, teletina, govedina i janjetina bogate su željezom, ali je svinjska šunka masna i često presoljena, pa je jedite u malim količinama.  
  • Jaja su hranjiva, ali ni s njima ne smijete pretjerivati. Jedno na dan je sasvim dovoljno.
  • Izbjegavajte prekomjerno pijenje alkoholnih pića, jer alkohol je jedan od najkaloričnijih sastojaka hrane (1 g alkohola donosi oko 7 kcal!).
  • Piti 8 - 10 čaša vode (1,5 - 2,0 litre) na dan. Preporučuju se i nezaslađeni biljni čajevi, posebno zeleni, koji potiču detoksikaciju organizma.
  • Hranu dobro i polako žvačite, jer probava počinje već u ustima.
  • Umjesto kaloričnih kolača za dezert pojedite zdjelu ukusne voćne salate.
  • Izbjegavajte jedenje kasno navečer i odlazak na spavanje s punim želucem.
  • „Zavarajte“ želudac  od prejedanja, pa prije obroka popijete čašu vode ili zelenog čaja.
  • Ne zaboravite tjelesnu aktivnost. Nakon obilnog obroka prošetajte, jer tjelovježba povećava tjelesni metabolizam.
  • Jedite sve, ali češće i umjereno jer je doza najvažniji čimbenik u održavanju poželjne tjelesne mase.

 

mr. Ankica Džono-Boban, dr. med. spec. javnog zdravstva