Kupnja i čuvanje hrane ljeti

Obilje svježeg voće i povrća daje široke mogućnosti za sastavljanje ljetnog jelovnika, a najbolji primjer su razne salate. No ljeto zbog visokih temperatura donosi i povećanu opasnost kvarenja hrane i razmnožavanja bakterija, što može dovesti do trovanja hranom.

Problem čuvanja hrane danas, zbog suvremenog načina masovne proizvodnje, unatoč modernoj tehnologiji jednako je važan kao i kroz povijest. Podaci pokazuju da je količina hrane koja se danas u svijetu baci gotovo jednaka potrebama zemalja trećeg svijeta. Ukoliko primjereno kupujemo i čuvamo hranu, ona će dulje trajati, smanjit ćemo mogućnost trovanja hranom, te uštedjeti novac. Bolesti koje se prenose hranom mogu se spriječiti. Evo nekoliko korisnih savjeta na tu temu.

 

UPUTE ZA SIGURNU KUPNJU HRANE

 1. Prilikom kupnje hrane obavezno provjerite datum proizvodnje, odnosno rok trajanja.
 2. Ne kupujte hranu čija je ambalaža oštećena, zahrđala, udubljena ili napuhana. Takva hrana se ne bi smjela nalaziti u prometu!
 3. Provjerite uvjete čuvanja hrane, te da li je ona u trgovini čuvana sukladno tome (npr. jesu li jaja u hladnjaku).
 4. Ne kupujte plavu ribu koja nije čuvana u ledu, te onu koja ne izgleda svježe. Kod nepravilnog čuvanja i kvarenja plave ribe postoji mogućnost trovanja histaminom!
 5. Mljeveno meso treba biti svježe samljeveno ispred kupca!
 6. Ne kupujte (ili bolje rečeno, ne jedite) nezrelo voće i povrće (krumpir) jer sadrži tvar koja se zove solanin, koji u većim količinama može biti štetan za zdravlje!
 7. Kremasti kolači trebaju biti čuvani u hladnjacima na 4 ºC.
 8. Ne kupujte industrijske sladolede na kojima je vidljivo da su bili otopljeni (ljepljiva ambalaža).
 9. Ne kupujte hranu koja je vidljivo promijenila senzorska svojstva (boju, miris, okus, izgled…).

 

UPUTE ZA SIGURNU PRIPREMU I ČUVANJE HRANE KOD KUĆE

 1. Ne koristite hranu kojoj je prošao rok trajanja!
 2. Hranu treba pravilno čuvati; trajne namirnice (suhe namirnice) na suhome, a polutrajne i lako pokvarljive pokrivene u hladnjaku (na + 4 ºC) ili u zamrzivaču (na -18 ºC).
 3. Gotova toplinski obrađena hrana ne smije se čuvati na sobnoj temperaturi duže od 2 sata!!!!!
 4. Održavajte higijenu vašeg posuđa i pribora za rad s hranom (naročito daske za rezanje mesa).
 5. Prije rada s hranom obavezno operite ruke (ruke su osnovno sredstvo kojim se opasni mikroorganizmi prenose na hranu). Ruke treba oprati nakon obavljanja nužde, nakon iznošenja smeća, nakon čišćenja, nakon rada sa sirovim namirnicama (sirovo meso, riba i jaja, te voće i povrće).
 6. Odvajajte sirove namirnice od kuhanih! Izbjegavajte njihov direktni kontakt, spremajte ih u posude i pokrivajte, te koristite poseban pribor za rad sa sirovim i rad s kuhanim namirnicama (daske za rezanje, noževi)! 
 7.  Svom voću s  korom i korjenastom povrću, koru treba oguliti a nakon toga dobro oprati pod tekućom vodom.
 8.  Svo povrće treba dobro oprati pod tekućom vodom, posebice ono koje nećemo kuhati (npr. povrće za salate).
 9. Hranu koja se kuha, peče, prži ili na drugi način toplinski obrađuje treba dobro toplinski obraditi. Ne konzumirajte polusirovu ili sirovu hranu! Posebice ne meso!
 10. Hranu podgrijavajte samo jedanput!
 11. Smrznute namirnice ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi već u hladnjaku, pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj pećnici!

 

Zapamti!

PERI RUKE!

 a hranu

 OGULI!     OPERI!     SKUHAJ!

 

Mato Lakić, dr. med. epidemiolog

mr. Ivana Ljevaković-Musladin, dipl. ing.