Kako sačuvati svježinu namirnica

Prilikom odluke o načinu skladištenja na pakiranju namirnica kupljenih u dućanima i nabavnim centrima nalaze se upute o tome treba li se pojedina namirnica čuvati na sobnoj temperaturi, hladnom ili u tamnom mjestu.

Svjetlost, kisik, toplina i vlažnost sve su to čimbenici koji dovode do kvarenja namirnica. Ako se pravilno skladište namirnice će duže ostati ukusne, svježe i bogate hranjivim sastojcima.

U današnje doba nezamislivo je domaćinstvo bez hladnjaka koji predstavlja veliku pomoć u svakodnevnom korištenju namirnica. No, ukoliko se ne pazi na sastav namirnica, datum proizvodnje i rok trajanja hladnjak može postati i izvor zaraze opasan po zdravlje. Stoga, namirnice treba uskladištiti u što kraćem roku nakon kupnje u odgovarajućem prostoru u hladnjaku (npr. posebne pregrade za voće i povrće), čime duže ostaje svježe.

Gotova jela treba prekriti kako bi se izbjeglo isušivanje i prenošenje mirisa na druga jela i namirnice, ali i križna kontaminacija s namirnice na namirnicu. Sadržaj otvorenih konzervi treba premjestiti u druge posude jer se unutrašnji sloj konzervi oštećuje prilikom otvaranja, a sadržaj mijenja kvalitetu.

Kuhana jela najprije ohladite (hladna voda, led) prije nego ih smjestite u hladnjak. Tako štedite energiju, sprječavate stvaranje prevelike vlažnosti zraka u njegovoj unutrašnjosti, te smanjujete mogućnost razmnožavanja mikroorganizama.

Neke vrste voća i povrća ne mogu stajati zajedno pa ih treba skladištiti odvojeno.
Razlog je stvaranje plina etena tijekom procesa zrenja voća i povrća čime se ubrzava njihovo kvarenje, ali i kvarenje ostalog voća i povrća s kojim su skladišteni. Tako će npr. mrkva brže postati gorka, cvjetača osušena, začinsko bilje će uvenuti i krastavac požutjeti, ako se čuvaju zajedno s rajčicama (pomadorama). Neke vrste kupusa požutjet će, a kivi omekšati, ako se nalaze zajedno s jabukama. Slično vrijedi i za banane, koje treba čuvati odvojeno od ostalog voća, ako se želi sačuvati njihova svježina.

Ovdje možete pronaći par praktičnih savjeta kako sačuvati svježinu namirnica i na taj način ekonomično upravljati svojim hladnjakom i zalihama voća i povrća.

  1. Svježi kupus se može očuvati i nekoliko dana ukolilko se drži dalje od izvora topline, a na taj se način sprječava gubitak vitamin C. Tako se, na primjer, u istom vremenskom razdoblju skladištenja iz kupusa gubi skoro 10 puta više vitamina C, ako se čuva na 24ËšC u odnosu na 4°C.
  2. Svježi začini, meso ili riba namočeni u maslinovom ulju mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana.
  3. Povrće se često kvari jer gubi vodu. Namakanjem povrća u hladnu vodu pola sata prije korištenja vratit će mu svježinu.
  4. Jabuke mogu očuvati svježinu i do dva tjedna ukoliko se pohrane u kartonsku kutiju i skladište u hladnjaku.
  5. Banane nakon kupovine razdvojite iz grozda na zasebne komade. Na taj način sprječavate njihovo brže sazrijevanje. Najbolje ih je držati u posudama s mogućnošću protoka zraka (zdjela za voće ili korpa s rupicma). Čuvajte ih odvojeno od drugog voća.
  6. Grožđe je najbolje neoprano držati u hladnjaku do konzumiranja. Nemojte ga držati u plastičnim vrećicama niti prati prije skladištenja. Pranjem se grožđe prije skladištenja oslobađa prljavštine, čime se na kožici zrna zadržava voda koja omogućava brži rast bakterija, a vlažnost stvaranje plijesani i kvarenje. Grozd svakako treba oprati prije konzumiranja.
  7. Limun (lemun) koji ćete iskoristi tijekom sedam dana držite u posudama s mogućnošću protoka zraka (najbolje korpi s rupicama). Ako ih planirate koristiti duže, skladištite ih u hladnjaku u posebmnoj posudi izdvojeno od drugog voća i povrća.
  8. Naranče će zadržati svježinu i sočan okus ako se drže na sobnoj temperaturi u korpi s rupicama kao i limuni.

 

Kupnja i čuvanje hrane ljeti

Prehrambene navike za očuvanje zdravlja

 

mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva

Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije