Što mladi ne znaju o marihuani, a trebali bi znati!!!

U medijima se često govori o štetnim posljedicama koje opojne droge mogu imati po zdravlje čovjeka tako da danas malo tko ne zna za probleme koje izaziva, primjerice, heroin.
Međutim zbog uobičajene, ali i znanstveno neutemeljene, podjele droga na „lake“ i „teške“ mladi su često u nedoumici kad se govori o marihuani. U toj podjeli marihuana je svrstana u tkz. „lakše“ droge što ostavlja dojam da i nije tako štetna. Ali, istina je drukčija - svaka opojna droga, pa tako i marihuana, sadrži psihoaktivne tvari koje svojim djelovanjem mijenjaju normalno funkcioniranje mozga. Promjene u njegovom radu koje nastaju nakon konzumiranja marihuane očituju se smetnjama učenja i pamćenja te mišljenja i koordinacije, kao i pojavom amotivacijskog sindroma. Amotivacijski sindrom je ozbiljan nedostatak interesa i energije za bilo kakve aktivnosti u životu!

Smetnje pamćenja i poremećaji koncentracije koji se pojavljuju kod konzumenata marihuane mogu ozbiljno narušiti njihovu radnu sposobnost.
Po istraživanjima NIDA-e (National Institute of Drug Abuse) učenici koji konzumiraju marihuanu imaju lošije ocjene i za njih je manje vjerojatno da će uspješno završiti srednju školu.  Također se pokazalo i da će u mlađoj odrasloj dobi zarađivati manje od svojih vršnjaka koji nisu konzumirali marihuanu.

Najnovija istraživanja povezuju konzumiranje marihuane sa pojavom psihičkih bolesti kao što su depresija ili shizofrenija. Istraživanje provedeno na 1600 adolescentica pokazalo je da su one koje su konzumirale marihuanu bile pet puta podložnije depresiji i tjeskobi od onih koje ne konzumiraju ništa, a švedsko istraživanje koje je obuhvatilo više od 50000 muškaraca pokazalo je da oni koji su konzumirali marihuanu imaju 30 % više šanse da obole od shizofrenije. Ova istraživanja nisu pokazala potiče li marihuana pojavu psihičkih bolesti samo kod ljudi inače podložnijih tim bolestima ili i kod onih koji im inače nisu podložni, ali dokazuju štetan učinak koji droga može imati na mozak.

Stoga, slijedeći put kad čujete kako marihuana nije štetna, ne vjerujte!
Znanost je dokazala suprotno!!!

Pročitajte i naš članak Što je istina o marihuani

Ivana Pavić Mikolaučić, dr. med.