Depresija - najznačajniji rizični čimbenik za suicid

Depresija je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu i najčešća psihička bolest. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije danas u svijetu živi preko 300 milijuna ljudi s depresijom, a broj oboljelih je porastao za 18% od 2005. do 2015. godine. Predviđa se da će 2020. godine depresija biti drugi najvažniji svjetski zdravstveni problem općenito, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, a za žene apsolutno najvažniji. Depresija je već sada najčešći uzrok radne nesposobnosti i bolest koja najviše košta.

Još uvijek je prati sram i stigma u društvu zbog čega ostaje neprepoznata u 50 % oboljelih, a neliječena u 75 % njih, što nosi rizik od neželjenih ishoda. Bolesnici koji boluju od depresije imaju dva puta veći mortalitet u odnosu na ostatak populacije, 30-50 % pokuša suicid barem jedanput tijekom života, a 15 % ga doista napravi. Oko 80% svih osoba koje pokušaju suicid zadovoljavaju dijagnostičke kriterije za depresiju. Česti je pratilac kroničnih nezaraznih bolesti poput srčanog udara, raka, kronične boli, dijabetesa i drugih stanja.

Depresija se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, mogu oboljeti mladi i stari, žene i muškarci, bogati i siromašni, moćni i nemoćni.

DEPRESIJA I TUGA NISU JEDNAKE.

Tuga ili žaljenje je normalna reakcija na stresne životne situacije poput gubitka voljene osobe, gubitka posla ili prekida partnerskog odnosa te s vremenom taj osjećaj slabi i nestaje. 

Depresija je više od obične tuge i najčešće se javlja bez vidljivog razloga te onesposobljuje osobu u svakodnevnom životu. Može trajati mjesecima i godinama. Ona je ozbiljna bolest, ne znak slabosti. Poznavanje znakova i simptoma depresije pruža mogućnost odgovarajućeg liječenja, a time se u velikoj mjeri može unaprijediti osobno zdravlje i zdravlje najbližih.

Niže navedena pitanja mogu pomoći u pravodobnom prepoznavanju simptoma moguće depresije. Provjerite jeste li u posljednja dva tjedna:

  1. Bili neraspoloženi, tužni ili bezvoljni bez vidljiva razloga?
  2. Izgubili interes ili prestali uživati u aktivnostima koje su vas prije veselile?
  3. Osjećali se umorno čak i nakon najmanjeg napora?
  4. Imali poteškoće sa spavanjem?
  5. Osjetili promjenu apetita, jeli više ili manje nego inače?
  6. Imali poteškoće s koncentracijom?
  7. Mislili loše o sebi, izgubili vjeru u sebe?
  8. Osjećali se bezvrijednim ili okrivljavali sebe?
  9. Razmišljali kako bi bilo bolje da vas nema?
  10. Osjetili da vas ove poteškoće ometaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti?

 

Ukoliko ste odgovorili potvrdno na četiri pitanja i više, želite saznati više o simptomima depresije, želite savjet za sebe, člana obitelji ili prijatelja obratite se djelatnicima Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na tel. 341-082 ili e-mail: mentalno.zdravlje@zzjzdnz.hr

 

Ne trpite u tajnosti, pitajte za savjet, potražite stručnu pomoć, jer depresija se može i mora liječiti!

 

Skala za samoprocjenu depresije