Rizični čimbenici za razvoj ovisnosti i znakovi za uzbunu

Prema brojnim istraživanjima 20-40% mladih barem jednom proba neku od ilegalnih droga, od čega više od pola ne ponovi to iskustvo, a samo dio nastavi s uzimanjem i krene prema učestalom konzumiranju.  Tri su ključna čimbenika za nastanak ovisnosti: 1. način na koji je doživljeno psihoaktivno djelovanje droge (ugodno ili neugodno iskustvo), 2. vezanost za vršnjake i iskustva u društvu vršnjaka, 3. vezanost za obitelj i iskustva u obitelji.

Ukoliko se dijete druži s vršnjacima rizičnog ponašanja (konzumiraju alkohol, droge ili imaju druga neprihvatljiva ponašanja) te ima tolerantan stav i vjerovanje da je uzimanje droga prihvaćeno od vršnjaka, škole i zajednice, velika je vjerojatnost da će takvo dijete konzumirati sredstva ovisnosti. Rizici za nastanak ovisnosti su i psihološke osobine djeteta poput niskog samopoštovanja, pretjerane sramežljivosti, agresivnosti, depresije, loših socijalnih vještina i neuspjeh u školi. Rizični tip obitelji (kaotični obiteljski odnosi, nejasne uloge i pravila, nepoštivanje osobnosti djeteta, nedostatak uzajamne vezanosti i brige), kao i pretjerane zabrane ili nedostatak kontrole roditelja (djeca provode slobodno vrijeme u lutanju, na ulici, noćnim izlascima, na poker aparatima ili kladionicama) svakako doprinose razvoju ovisnosti.

Roditelji se često pitaju kako prepoznati i posumnjati uzima li njihovo dijete drogu.

Prvo što možete primijetiti jest da dijete ne želi razgovarati s Vama, izbjegava kontakt, izmotava se, laže, udaljava se. Javljaju se problemi s učenjem poput loših ocjena i izbjegavanje nastave. Dijete pokazuje razdražljivost, nestrpljivost, ima razdoblje bezrazložnog veselja i razdoblje povlačenja u sebe. Dijete često spava u čudno vrijeme, jede prekomjerno a onda nema apetit. Vraća se kući jako kasno ili bez dozvole spava izvan kuće, nestaje iz kuće tijekom dana pod raznim izgovorima te izbjegava kontakt kada se vrati. Kod djeteta možete primijetiti crvene oči, sužene ili raširene zjenice, osjetiti čudan miris u dječjoj sobi, nalaziti cigaretne papiriće, tragove sušene trave ili praha, tablete nepoznatog porijekla, aluminijske folije, nepoznate kemikalije, lijekove bez recepta ili primijetiti nestanak vrijednih predmeta ili novca iz kuće.

Ako primjećujete promjene u ponašanju Vašeg djeteta ili promjene u odnosu na način kako ih ovdje opisujemo, shvatite ih kao znak za uzbunu. Obavezno potražite stručnu pomoć u Odjelu za mentalno zdravlje u Dubrovniku na adresi A. Šercera 4a ili nazovite na broj telefona 341-082.