Koju hranu mozak voli?

Jeste li znali da pravilna prehrana osim na fizičko utječe i na Vaše mentalno zdravlje? Mozak troši oko 20% ukupnog energetskog unosa. Zahtijeva baš sve hranjive tvari, isto kao i vaše srce, pluća, mišići. Prehrana bogata kalorijama, šećerom, natrijem i transmasnim kiselinama (npr. pržena hrana, margarini) je hrana koju trebate izbjegavati jer štetno utječe na mozak, a može dovesti i do oštećenja. Mozak ne voli kofein, alkohol, ali ni provođenje raznih dijeta za mršavljenje. Naglasak treba staviti na mediteranski način prehrane koji je bogat voćem, povrćem, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, ribom i mononezasićenim masnim kiselinama poput maslinovog ulja. Istraživanja pokazuju da upravo taj tip prehrane štiti mozak te da osobe koje ga slijede imaju manji rizik za oštećenje.

 

Koju hranu birati? 

1. Cjelovite žitarice

Za svoj rad mozak treba stalnu opskrbu energijom, a za njega to je glukoza. Birajte namirnice s niskim glikemijskim indeksom  koje sporo otpuštaju glukozu u krv. To su integralna riža, te tjestenina i kruh od integralnog brašna. 

2. Hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline

Esencijalne masne kiseline koje su neophodne za rad mozga upravo ćete naći u ribi. Plava riba sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina, ali naći ćete ih i u lanenom ulju, maslinovom ulju,  orašastim plodovima, bućinim košticama, lanenim sjemenkama. Unos omega-3 masnih kiselina nužan je za očuvanje kognitivnih funkcija (opažanje, mišljenje, pamćenje, učenje, prosuđivanje itd.).

3. Hrana koja sdrži kolin

Jaja, piletina, morska riba, jetrica i mahunarke poput leće, slanića, graha, soje sadrže kolin, spoj koji štite od gubitka pamćenja i povezuje se s poboljšanjem ostalih kognitivnih funkcija. Istraživanja su pokazala da djeca majki čija je prehrana bila bogata ovim namirnicama za vrijeme trudnoće, imaju bolju sposobnost pamćenja.

4. Hrana bogata antioksidansima

Zbog velike potrošnje energije, mozak je izložen oksidaciji tj. stvaranju kemijskih spojeva (slobodnih radikala) koji uzrokuju njegova oštećenja.  Antioksidansi kojima obiluju rajčica, borovnica i brokula imaju veliku ulogu u ublažavanju tih oštećenja.  Naravno ne smijemo zaboraviti ni ostalo voće i povrće koje je također bogato antioksidansima te namirnice poput crne čokolade, zelenog i žutog čaja.

 

Marija Vezilić, dipl. ing., nutricionistkinja