Trening tehnika relaksacije

Moderan način života nameće ubrzan životni ritam, u kojem se prioritet daje obvezama i raznim aktivnostima, a često se po strani stavlja briga o samome sebi. Takav način života rezultira velikom razinom stresa kojem smo svakodnevno neminovno izloženi. Izloženost stresu posebno je pojačana posljednjih godinu dana zbog pandemije uzrokovane Covidom.

Vrlo često se dogodi da se pojačano stanje stresa reflektira osjećajima tjeskobe, koji u početku mogu biti povremeni i blagi, no nereagiranje će sasvim sigurno dovesti do ozbiljnih poteškoća poput napadaja panike.

Svatko je barem nekad osjetio neke od simptoma stresa poput znojenja dlanova, grčeva u želucu, ubrzanog rada srca, otežanog disanja. Kada su navedeni simptomi učestalo prisutni, znak je da treba nešto poduzeti.

Vrlo učinkovit način umanjivanja štetnog utjecaja stresa na naš organizam je primjenjivanje tehnika relaksacije.

Cilj tehnika relaksacije je preuzeti kontrolu nad vlastitim fizičkim reakcijama. Vrlo je bitno osluškivati svoje tijelo i na vrijeme prepoznati znakove, kojima nas upozorava da se razina stresa značajno povećala. Kada se osvijesti takvo stanje, primjena odgovarajuće tehnike relaksacije zaustavlja daljnje nakupljanje stresa i olakšava nošenje sa situacijom u kojoj se nalazimo.

Postoje različite tehnike relaksacije: autogeni trening, progresivna relaksacija mišića, tehnike disanja, vizualizacije. Ne postoji najučinkovitija tehnika, već je bitno da svatko za sebe pronađe tehniku koja mu najviše odgovara. Moguće je i da nam u različitim situacijama više odgovaraju ili su učinkovitije različite tehnike.

Tehnike relaksacije je jednostavno usvojiti, njihova prednost je što ih se može koristiti gotovo uvijek, na različitim mjestima, ali i u različitim položajima (stojeći, ležeći, sjedeći). Vrlo je bitno naučiti pravilno primjenjivati tehnike u smirenim i opuštenim situacijama, dovoljno ih uvježbati i redovito provoditi, kako bi u stresnim situacijama bile učinkovite.

U Odjelu za mentalno zdravlje organiziramo treninge usvajanja tehnika relaksacije svakog posljednjeg ponedjeljka u mjesecu u popodnevnim terminima.

Ukoliko biste željeli naučiti nešto više o tehnikama relaksacije i pravilno ih uvježbati, slobodno nam se obratite na tel: 341 – 082, ili na e-mail: mentalno.zdravlje@zzjzdnz.hr