Podignite svoj glas, a ne razinu mora

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine diljem svijeta. Proslava svjetskog dana okoliša započela je 1972. godine kada je održana prva Konferencija Ujedinjenih naroda posvećena okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša. Tijekom cijele godine provode se brojne aktivnosti kojima se promovira zaštita okoliša, a najvažnije je educirati stanovništvo o važnosti zdravog i čistog okoliša, zaštite voda u prirodi, razvrstavanju, recikliranju i pravilnom odlaganju otpada. Provode se brojne akcije čišćenja prirode i podmorja od otpada, pošumljavanja i sadnje zelenila.

Svjetski dan zaštite okoliša ove se godine odvija pod motom „Podignite svoj glas, a ne razinu mora“ i poziva na zajedničko djelovanje u borbi protiv klimatskih pomjena i aktivno sudjelovanje u zašiti okoliša.

Klimatske promjene poput globalnog zatopljenja posljedica su ispuštanja prekomjerne količine CO2 uslijed čega se Zemljina atmosfera ponaša poput velikog staklenika koji zadržava toplinu u blizini Zemlje. Rezultat je podizanje temperature koja otapa led masivnih ledenjaka Grenlanda i Antarktika te se tako ubrzano povećava razina oceana i mora. Zbog toga su sve češće poplave, oluje, erozije tla i nestajanje domova, kao i uništavanje divljih staništa i bogatih ekosustava. Nije sigurno koliko je podizanje razine mora ljudska krivnja a koliko se može pripisati prirodnom ciklusu podizanja i spuštanja razine mora. Ono što je sigurno, ako se drastično ne smanji emisija stakleničkih plinova u ovom stoljeću temperatura bi mogla porasti za 3°C a razina mora do 1 m.  Promislite na ovo slijedeći put kad odlučite automobilom otići u trgovinu, radije prošetajte.