Istraživanje o opremljenosti sanitarnih čvorova za pranje ruku u vrtićima i školama Dubrovačko-

 

Sažetak: Dječji vrtići su gotovo svi primjereno opremljeni za pranje ruku. Osnovne i područne škole uglavnom su dobro opremljene tekućim sapunom i papirnatim ručnicima, ali samo 17% imaju toplu vodu na slavini. Problem je što neke osnovne i područne škole ne zadovoljavaju niti jedan ispitani parametar. Najlošije su opremljene srednje škole u svim segmentima.

 

Pravilno pranje ruku je najvažnija mjera sprječavanja širenja zaraznih bolesti. Za to nam je potrebna topla tekuća voda, tekući sapun i jednokratni papirnati ručnici. Tijekom rujna i listopada 2012. g. djelatnici Zavoda su istražili opremljenost sanitarnih čvorova za pravilno pranje ruku u vrtićima, osnovnim i srednjim školama Dubrovačko-neretvanske županije. Ukupno je pregledano 178 sanitarnih čvorova u 56 objekata.

U pregledanih 9 dječjih vrtića u županiji, skoro svi sanitarni čvorovi imaju toplu vodu, tekući sapun i papirnate ručnike.

U pregledanih 38  osnovnih i područnih škola, svaki drugi sanitarni čvor nema dovod tople vode, a od njih 2/3 nema tekuću toplu vodu na slavini. 94% sanitarnih čvorova opremljeno je spremnicima za tekući sapun, od čega njih 84% ima tekući sapun. Na 75% istraženih lokacija postoje  papirnati ručnici za brisanje ruku.

U 9 srednjih škola  uglavnom nemaju dovod tople vode, skoro sve imaju spremnike, ali ih je 30% bez sapuna. Oko polovice imaju papirnate ručnike.

Zanimljivo je da po jedan sanitarni čvor u dječjim vrtićima i osnovnim školama imaju kruti sapun. Niti jedno mjesto nema sušilo za ruke niti platnene ručnike.

 

Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije

mr. Ankica Džono-Boban, dr. med. spec. javnog zdravstva