Cijepljenje protiv sezonske gripe 2021./2022.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ukupno će  zaprimiti 15.000 doza cjepiva protiv gripe za sezonu 2021./2022. godinu.  U prvoj distribuciji 20.10. 2021. dobili smo 6.720 doza, a u slijedećoj planiranoj u studenom 7.280 doza.

Prva tura cjepiva protiv gripe biti će raspoređena na sljedeći način:

 • Odjel za epidemiologiju Dubrovnik: 2.720 doza                                                     
 • Odjel za epidemiologiju Metković: 1.600 doza  
 • Odjel za epidemiologiju Korčula : 1.440 doza 
 • Odjel za epidemiologiju Ploče: 960 doza

U prošloj sezoni 2020./2021. u DNŽ zaprimljeno je 14.500 doza, a utrošeno 11.929 doza.

Cijepljenje protiv gripe za sezonu 2021./2022. u Hrvatskoj započinje 28 listopada 2021. u ambulantama izabranih liječnika obiteljske medicine i liječnika male i predškolske djece. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zbog specifičnosti teritorija (otoci) jedan dio cjepitelja će započeti će sa cijepljenjem nekoliko dana kasnije.

Zbog COVID 19 epidemije svakako se o načinu provedbe  cijepljenja protiv gripe prethodno treba obratiti svome izabranom liječniku.

Prenosimo dopis HZJZ-a vezan uz cijepljenje protiv gripe.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija. Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2021/2022 su sljedeći cjepni sojevi:

A/Victoria/2570/2019 (H1N1)

A/Cambodia/e0826360/2020 (H3N2)

B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i

B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata).

Ove godine nabavljeno je 600.000 doza cjepiva, što je nešto više od procijenjenih potreba početkom godine.

Naime, početkom godine liječnici – cjepitelji su na temelju odaziva na cijepljenje procijenili potrebe za ovu jesen. Ukupno je traženo 550.000 doza, a nabavljeno 600.000 doza.

U tijeku je distribucija prvog dijela cjepiva protiv gripe tako da će cijepljenje osoba koje imaju povećani rizik od komplikacija započeti u četvrtak 28. listopada.

Većina cjepiva dostavlja se liječnicima obiteljske medicine te očekujemo da će se cjepivo u zdravstvene ustanove dostavljati u dva dijela. Trenutno je u distribuciji 260.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 340.000 doza.

Zbog dinamike distribucije neće biti moguće cijepljenje u sljedeća dva tjedna svih koji se žele cijepiti, već će dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koje će biti na raspolaganju u ambulantama u drugoj polovici studenog.

Iako je poželjno cijepiti se čim prije, naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada i početkom studenog kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Zbog provođenja protuepidemijskih mjera i povećanog obima posla tijekom pandemije COVID-19, većina zavoda za javno zdravstvo neće biti u mogućnosti provoditi cijepljenje jednako kao prijašnjih godina, zbog čega će najveće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije).

Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od niže navedenih skupina, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja.

Termin za cijepljenje potrebno je telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer u postojećoj situaciji obilježenoj rastućim bojem COVID-19 infekcija nužno je planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi koje su povoljni uvjeti za širenje COVID-19.

O mogućnosti cijepljenja u Zavodu za javno zdravstvo, ako nemate izabranog liječnika, također molimo da se informirate i zatražite termin telefonom.

Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće:

 • osobe životne dobi 65 godina i starije,
 • korisnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,
 • osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama,
 • odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega i jetre (npr. ciroza), kroničnim neurološkim bolestima, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunosnog sustava (uključujući HIV infekciju) te irazito pretile osobe (ITM > 40),
 • djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz gripu),
 • u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.,
 • zdravstveni radnici,
 • trudnice.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

Očekujemo da Hrvatska ljekarnička komora u prvoj polovici studenog obavijesti građanstvo o mogućnostima cijepljenja putem ljekarni, budući da je prošle sezone ono bilo moguće i u nekim ljekarnama.

Važno je uzeti u obzir sljedeće: prema Zakonu o lijekovima i Pravilniku o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, ljekarnici cjepiva mogu izdati samo na liječnički recept. Pri kupnji cjepiva u ljekarni potrebno je imati privatni recept na cjepivo kojeg liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama izdanim od liječnika i ljekarnika čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka.

Dodatne informacije o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 i gripe

Ako je indicirano cijepljenje protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, moguće je istovremeno cijepiti osobu protiv gripe i protiv bolesti COVID-19, neovisno o proizvođaču COVID-19 cjepiva, ako je to organizacijski izvedivo (primjena oba cjepiva isti dan, a u različito vrijeme i na različitim mjestima, također se smatra istovremenom primjenom).
Ako u osobe kojoj je indicirano primiti oba cjepiva nije moguće istovremeno dati cjepivo protiv gripe i cjepivo protiv bolesti COVID-19, preporučljivo je primijeniti ta dva cjepiva s razmakom od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno niti primijeniti ih s manjim razmakom.

U osoba koje nisu cijepljene ili su nepotpuno cijepljene protiv bolesti COVID-19, uključujući i imunokompromitirane osobe koje nisu primile treću dozu u sklopu primarnog cijepljenja, a u kojih istovremena primjena oba cjepiva nije praktična iz organizacijskih razloga ili osoba ne želi primiti oba cjepiva istovremeno, prednost u ovom trenutku treba dati cijepljenju protiv bolesti COVID-19. Razloga za dati prednost cijepljenju protiv bolesti COVID-19 ima više, a jedan od njih je taj što je intenzitet COVID-19 epidemije u ovom trenutku vrlo visok, a početak sezone gripe se ne očekuje prije prosinca.

Više o gripi na linku.

                                    Miljenko Ljubić, dr. med., spec. epidemiolog

                                    Voditelj Službe za epidemiologiju