Dječja paraliza (Poliomijelitis)

Što je dječja paraliza?

Dječja paraliza je jako zarazna bolest uzrokovana poliovirusom iz grupe enterovirusa, koja uglavnom zahvaća malu djecu.

Kako se prenosi dječja paraliza?

Prenosi se fekooralnim putem ili rjeđe zagađenom hranom i vodom (virus se izlučuje putem stolice i sline).

Koji su simptomi dječje paralize?

Kad uđe u organizam virus se umnožava u sluznici ždrijela te ide u okolne limfne čvorove i u većine  ljudi bolest tu završava. Kod ostalih virus prodre u krvotok te se manifestira temperaturom, hunjavicom, kašljem, povraćanjem, proljevom, što nakon nekoliko dana prestaje i u dijela pacijenata bolest nakon toga može i završiti. U zadnjoj fazi  virus prodire u središnji živčani sustav i izaziva tzv. morbus maior karakteriziranu s jako visokom temperaturom, glavoboljom, kostoboljom, bolovima u mišićima, povraćanjem, ukočenim vratom, te kad zahvati motorne jezgre u kralježničnoj moždini dolazi do paralize udova i mišića uz pad temperature. Udovi su bez refleksa, mlohavi, a paralize nastaju bez nekog reda (asimetrično). Oporavak je spor i postepen, a ako se nakon 2 godine ne vrati funkcija - paraliza je trajna.

Kako se dokazuje dječja paraliza?

Virus se može dokazati serološkim pretragama ili direktno iz ždrijela, stolice ili likvora.

Kako se liječi dječja paraliza?

Specifične terapije nema, liječenje je isključivo simptomatsko.

Kako spriječiti dječju paralizu?

Postoji vrlo uspješno cjepivo koje je u Hrvatskoj na popisu obaveznih cjepiva od 1961. godine, a od 2008. se koristi samo inaktivirano cjepivo. Zahvaljujući cjepljenju i visokom obuhvatu cijepljenih osoba ta opasna bolest nije u Hrvatskoj viđena više od 25 godina (zadnji slučaj divljeg poliomijelitisa u Hrvatskoj zabilježen je 1989.). Djeca se cijepe s navršena 2 mjeseca života, 8 tjedana nakon toga i još jednom nakon 8 tjedana, u drugoj godini života te u 1. i 8. razredu osnovne škole. Više o cijepljenju.

Kakvo je stanje u svijetu i u Hrvatskoj?

Broj slučajeva dječje paralize u svijetu smanjio se za više od 99%, i to od 1988. (350.000 slučajeva) do 416 slučajeva u 2013. g. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je Europu 2007. proglasila slobodnom od dječje paralize, ali nije iskorijenjena u cijelom svijetu, ima je u dijelovima istočne Azije, Afrike i istočnog Mediterana, a kako smo svjedoci svakodnevno egzodusa stanovništva iz tih regija poharanih sukobima, nije isključeno da netko od njih donese poliovirus i kod nas pa je i dalje preporučeno cijepljenje kao najjednostavnija metoda borbe protiv te opake bolesti. Budemo li cijepili djecu u zemljama u kojima još ima dječje paralize, SZO se nada kako bi uskoro u svijetu potpuno istrijebili dječju paralizu. Posljednji slučaj dječje paralize u Hrvatskoj zabilježen je 1989. g., a prije uvođenja cijepljenja bilo je godišnje i preko 500 oboljelih od paralitičnog oblika bolesti (vidi sliku).

Dječja paraliza u Hrvatskoj 1949.-2012.

                                                

                                                                   Anja Zelić, dr. med. spec. školske medicine