Dolazi nam ljeto, a s njime i tigrasti komarci

Tigrasti komarac se zadnjih godina proširio i na našem području. Kako se to dogodilo?

Aedes albopictus (tigrasti komarac) je izvorno tropska i subtropska vrsta jugoistočne Azije, a širi se svijetom od kraja 1970.-tih. Naziv „tigrasti komarac“ je dobio po bijelim prugicama koje ima po tijelu i nogama.  Zbog klimatskih promjena i velike prometne povezanosti suvremenog svijeta, danas je rasprostranjen na svim kontinentima. Najčešći način prijenosa u nova područja je u automobilskim gumama u koje komarac polaže jajašca. U Europi je zabilježen prvi put 1979. godine u Albaniji.

 

Po čemu je tigrasti komarac tako značajan?

Tigrasti komarac je  biološki  i zdravstveno vrlo značajna vrsta komaraca. Izuzetno je prilagodljiv novim uvjetima. Prema običnom komarcu je izrazito agresivan potiskujući ga s prostora u kojima se pojavi. Za razliku od običnog komarca koji je aktivan noću, tigrasti komarac je vrlo agresivna, dnevno aktivna vrsta, a napada tijekom cijelog dana.

Sa zdravstvenog stajališta je važan zbog sposobnosti prenošenja različitih arbovirusa poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih uzročnika bolesti.

 

Kolika je opasnost da se bolesti koje prenosi tigrasti komarac pojave i kod nas?

Stručnjaci zadnjih godina upozoravaju na klimatske promjene, koje su donijele visoke temperature i velike količine oborina, s tim u vezi i širenje komaraca, prenosnika bolesti, iz tropskih i suptropskih područja prema umjerenom pojasu, te opasnost širenja tropskih bolesti, koje ti komarci prenose. U Europi su već zabilježene autohtone epidemije Chikungunya groznice u Francuskoj i Italiji 2007. g. i 2010. g. te dengue u Francuskoj i kod nas na Pelješcu (obje 2010. g.), iz čega slijedi realna opasnost da se te bolesti udomaće u Europi, ukoliko se ne poduzmu preventivne mjere u punom opsegu.

 

Koje preventivne mjere treba poduzeti?

Komarac se u urbanim mjestima razmnožava na prostorima gdje je visok postotak vlage i gdje je bujna vegetacija (trava, korov, itd.), a razvija se u vodi, najčešće u predmetima koje čovjek ostavi ili odbaci (posude za cvijeće, bačve, kante, posude, kade, itd.).

Najvažnija preventivna mjera je smanjiti broj, a po mogućnosti ukloniti komarce iz okoliša. Dezinsekcija je mjera koju provode ovlaštene tvrtke, a znači uklanjanje komaraca insekticidima raznim metodama. Kada se suzbijaju razvojni oblici komaraca govorimo o larvicidnoj dezinsekciji, dok suzbijanje odraslih formi komaraca nazivamo adulticidna dezinsekcija. Moramo naglasiti da je larvicidna dezinsekcija puno uspiješnija i ciljana metoda u suzbijanju ovog molestanta, naravno ukoliko se planski i sustavno kvalitetno provodi. Osim dezinsekcije još je važnija mjera ukloniti uvjete za njihov razvoj tj. gdje god je moguće ukloniti sve rezervoare stajaće vode i vlažne površine.

Na području Dubrovnika ovlašteni djelatnici su već počeli sa suzbijanjem navedenog komarca tretirajući njegova legla na javnim površinama grada, te dijeljenjem edukativnih letaka stanovnicima.

Velik problem su privatni zapušteni i neodržavani posjedi koji predstavljaju pogodna mjesta za razmnožavanje i razvoj komarca. Djelatnici koji provode dezinsekciju nisu ovlašteni za ulazak na privatne posjede, te na takvim mjestima dolazi do nekontroliranog razvoja komaraca.

 

Kako se zaštititi te pomoći smanjenju broja komaraca?

Komarac postaje aktivan kada temperatura zraka prijeđe 15ºC. Da bi smanjili broj komaraca u vašem vrtu, balkonu, okolini potrebno je:

  • očistite okoliš (balkon, vrt, dvorište, susjedstvo i sl.), uklonite sve predmete u kojima se zadržava voda

  • redovito kosite travu i režite zelenilo, kako bi se smanjila vlažna područja u kojima komarci također mogu polagati jaja

  • predmete s vodom redovito praznite (kod zalijevanja cvijeća, iz posuda za cvijeće ispraznite višak vode)

  • sanirajte neravnine na terenu oko vaše kuće u kojima se zadržava oborinska voda

  • zaštitite se od uboda koristeći repelente za odbijanje komaraca

  • ukoliko primjetite  veći broj komaraca na vašem području posavjetujte se s ovlaštenim izvodačem DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjera ili kontaktirajte našu službu za nadzor DDD-a na telefon 341-066.

 

Antun Šuperak dipl. san. ing.

Prestanimo uzgajati komarce