ŽIVOTINJE I KUKCI NA PUTOVANJU

Najvažnija bolest koje se treba paziti, a prenose je životinje jest bjesnoća. Bjesnoća je smrtonosna zarazna bolest, ali se može spriječiti ako nakon ugriza bijesne životinje dobijemo cjepivo. Ukoliko znate da ćete biti u bliskom kontaktu s potencijalno zaraženim životinjama, možete se cijepiti prije putovanja. U slučaju ugriza životinje, to mjesto dobro isperite sapunicom i vodom, te se odmah javite liječniku.

Kukci su prijenosnici mnogih zaraznih bolesti. Naročito se treba čuvati komaraca koji mogu prenijeti malariju i žutu groznicu. Ovisno o destinaciji koju posjećujete, epidemiolog će procijeniti potrebu za cijepljenjem i uzimanjem antimalarika. 

Kako se zaštititi od komaraca?

Najvažnije je da prije puta dođete do higijensko-epidemiološkog odjela i posavjetujete se trebate li uzeti neke lijekove ili cjepiva.

Ako putujete u odredišta u kojima ima puno komaraca, najbolje je odsjesti u većem gradu i spavati u klimatiziranom prostoru (komarci uglavnom grizu noću tj. od sumraka do zore). Ukoliko to nije slučaj, dobro je imati na prozorima zaštitne mrežice ili zaštitnu mrežu oko kreveta, te koristiti aparat s tabletama ili tekućinom protiv komaraca. Mazanje otkrivenih dijelova tijela sredstvima koja odbijaju kukce još je jedan način zaštite. Nošenje dugih rukava i nogavica dodatno nas štiti.