Sportom do zdravlja

Tjelesna aktivnost osnovna je čovjekova potreba od njegovog rođenja do starosti.
Suvremeni način života je promijenio životne navike, ne samo odraslih nego i djece. Djeca sve više koriste "brzu hranu«, velike količine slatkih (gaziranih) pića i sve manje se kreću. Istraživanja su pokazala da je konzumacija slatkih voćnih sokova jedan od glavnih krivaca pretilosti kod djece. Djeca sve više vremena provode u zatvorenom prostoru uz računala i televiziju, a od kuće do škole sve manje hodaju pješice. S druge strane gledanje televizije je povezano s povećanim unosom "brze hrane" a smanjenim unosom voća i povrća.

Posljedica navedenog je sve veća pretilost u dječjoj dobi. Najbolje govori podatak da je u Hrvatskoj svako šesto dijete pretilo!

No tjelesna aktivnost ne djeluje samo na smanjenje pretilosti. Direktno ili indirektno, djelujući na funkcioniranje svih organa u tijelu, tjelesna aktivnost je jedan od najvažnijih preduvjeta za zdrav razvoj djeteta.

Tjelesna aktivnosti djeluje na:

KRVOŽILNI I MIŠIĆNOSKELETNI SUSTAV
1.Pozitivan utjecaj na maksimalan primitak kisika
2.Povećanje aerobne izdržljivosti
3.Povećanje koštane mase
4.Povećanje čvrstoće
5.Povećanje izdržljivosti
6.Povećanje mišićne mase

MOTORIČKE SPOSOBNOSTI
pozitivan utjecaj na
1.snagu
2.koordinaciju
3.ravnotežu
4.brzinu i agilnost

METABOLIČKI
1.Pozitivan utjecaj na vrijednost krvnog tlaka
2.Pozitivan utjecaj na inzulinsku osjetljivost
3.Pozitivan utjecaj na metabolizam mišića
4.Utjecaj na smanjenje pojave karcinoma debelog crijeva
5.Smanjenje potkožnog masnog tkiva

PSIHOLOŠKI
1.Smanjenje napetosti
2.Smanjenje stresa
3.Povećava samopoštovanje

Da bismo utjecali na djecu školske dobi pored tjelesne i zdravstvene kulture kao obveznog predmeta, potrebno je i poticati ih da se uključe u neki športski klub, ali još važnije osigurajte djetetu svakodnevno vrijeme provedeno u tjelesnoj aktivnosti, potaknite ga da određeno vrijeme nakon škole provede u igri na otvorenom s vršnjacima. Vikendom idite zajedno s djecom na izlete, pješačite, trčite, igrajte se loptom, preskačite konop, plivajte ljeti. Ograničite vrijeme provedeno za komjutorom i televizijom. Budite dobar uzor. Popodnevno i nedjeljno gledanja sapunica zamijenite tjelesnom aktivnošću, pokrenite se. Obzirom na udio kroničnih bolesti poput pretilosti, šećerne bolesti, bolesti lokomotornog sustava (organa za kretanje), visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti, danas je posebno važno da naglasimo "Kretanje je jedan od čuvara vašeg zdravlja".

Zato pokrenite se. Učinite to odmah nakon čitanja ovog članka. Ako nemate vremena i nemate što drugo napraviti ovog trenutka, dignite se od stolice, napravite deset čučnjeva ili siđite niz stepenice u vašoj zgradi i vratite se, odnesite smeće... i dok to radite razmišljajte o tjelesnoj aktivnosti koju ćete raditi slijedećg dana i slijedećeg dana i vikendom. Razmislite gdje sve umjesto automobila možete koristiti pješačenje, napravite plan za tjelesnu aktivnost kojom ćete se baviti vikendom i kako ćete u to uključiti vašu djecu. Zamislite koliko vremena ćete provesti u zajedničkom igranju s djecom. Kad ste to napravili zadnji put?

POKRENITE SE! NAUČITE I POTAKNITE DJECU DA SAČUVAJU SVOJE ZDRAVLJE!