Tjedan školskog doručka 13.-17. listopada 2025.
Povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada, u školama diljem Hrvatske održavao se nacionalni Tjedan školskog doručka. Inicijativu je pokrenuo Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo, s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete, jer je doručak najvažniji obrok u danu.
Tim povodom, djelatnice Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Tereza Čabrilo i Marija Vezilić, od 13. do 17. listopada posjetile su osnovne škole Grada Dubrovnika: OŠ Lapad, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Marina Držića, OŠ Montovjerna i OŠ Mokošica kako bi zajedno s učenicima obilježile Tjedan školskog doručka. Održale su interaktivne radionice za učenike drugih razreda, na kojima je sudjelovalo približno 320 djece. Tijekom radionice „Doručkom oko svijeta“, djeca su se upoznala s različitim vrstama doručaka koji se poslužuju u svijetu. Na zabavnom „putovanju“ po kontinentima saznala su što jedu djeca u Francuskoj, što čini tradicionalni engleski doručak, gdje se za doručak jede juha ili riba, a gdje žitne kaše. Posebno zanimanje izazvao je mediteranski tip doručka, pri čemu su učenici sami nabrajali namirnice karakteristične za mediteransku prehranu koje daju puno energije i važnih hranjivih tvari za očuvanje zdravlja. Djeca su tijekom radionice naučila i da je jedan od postulata pravilne prehrane raznolikost, što znači da je važno isprobavati nova jela i kombinacije namirnica. Kako bi se potaknula ta navika, drugi dio radionice uključivao je “Hrabri izazov”, zadatak za domaći rad u kojem su učenici dobili četiri različita recepta te su kod kuće, zajedno s roditeljima, trebali pripremiti jedno jelo i ocijeniti njegov izgled, miris, okus te dati ocjenu za ukupan dojam jela. Radionica je završila veselim kvizom “Okusi koji spajaju”, u kojem su djeca, uz pomoć kotača znanja i kartica s pitanjima, pokazala koliko su naučila o pravilnoj prehrani, uravnoteženom doručku i prehrambenim navikama djece širom svijeta.
 
					 
					 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						 
						