Tetanus

Što je tetanus ?

Tetanus je akutna zarazna bolest  koju karakteriziraju bolni mišićni grčevi, najviše na licu i vratu, a potom i cijelom tijelu. U narodu je bolest poznata kao „zli grč„. Stopa smrtnosti je visoka.

Što je uzročnik tetanusa ?

Uzročnik je bacil tetanusa - Clostridium tetani.

Kako se osoba zarazi tetanusom?

Do zaraze najčešće dolazi kad spore ove bakterije dospiju u organizam kroz ozljede kože ili sluznica. Spore su otporni oblici koji se nalaze posvuda u zemlji ili prašini gdje mogu preživjeti godinama. One tamo dospijevaju najčešće putem izmeta konja i krava. Ako uzročnik dospije u anaerobne uvjete (bez kisika) u onečišćenoj rani slijedi njihov rast i razmnožavanje pri čemu se stvara egzotoksin koji uzrokuje simptome bolesti. Tetanus može nastati nakon trivijalnih ili čak neuočljivih rana , ako je u ozlijeđenom tkivu nizak sadržaj kisika.

Koji su simptomi tetanusa ?

Najčešći simptom je ukočenost čeljusti. Gutanje je otežano, javlja se nemir, ukočenost vrata, ruku i nogu, glavobolja,  grlobolja, povišena temperatura i zimica. U kasnijem tijeku grč mišića lica izaziva karakterističan izraz s fiksiranim smiješkom i podignutim obrvama. Karakteristični bolni, generalizirani grčevi mogu biti potaknuti blagim podražajem. Svijest je obično bistra. Inkubacija je od 3 do 21 dan (najčešće 5-10 dana).

Kako se liječi tetanus ?

Terapija uključuje održavanje dišnog puta, ranu i adekvatnu primjenu humanog imunog serumskog globulina, sprječavanje daljnje proizvodnje toksina, smirivanje pacijenta lijekovima, kontrolu mišićnih grčeva i pružanje kontinuirane njege.

Može li se tetanus spriječiti ?

Prevencija tetanusa vrši se cijepljenjem. Kod nas je propisana sustavna imunizacija prema kalendaru cijepljenja. Nakon ozljeđivanja (ubod na čavao, posjekotina i sl.) potrebno je posjetiti liječnika koji će odlučiti o mogućoj primjeni cjepiva i/ili imunoglobulina.

Kakvo je stanje u svijetu s obolijevanjem od tetanusa ?

Bolest je rasprostranjena po cijelom svijetu. U zemljama gdje se provodi aktivna imunizacija gotovo je nestala. U poljoprivrednim i nerazvijenim zemljama Azije, Afrike  i Južne Amerike ima veliko zdravstveno značenje zbog visoke smrtnosti i teške kliničke slike.

Rasprostranjenost u Hrvatskoj

Prisutna je veća pojavnost tetanusa u osoba ženskog spola, a posljednjih godina svi oboljeli bili su životne dobi od 60 i više godina. Zemljopisna je raspodjela oboljelih pokazala veću pojavnost tetanusa u kontinentalnoj Hrvatskoj. Najmanji broj oboljelih bilježi se tijekom zimskih mjeseci. Očito je da su nakon uvođenja imunizacije osoba životne dobi od 60 i više godina, unatoč niskom obuhvatu, značajno opali pobol i smrtnost od ove bolesti te da je ova javnozdravstvena mjera učinkovita i ekonomski opravdana. Posljednjih godina prosječno se u Hrvatskoj razboli manje od 5 bolesnika na  godinu. Među oboljelima stopa smrtnosti je oko 13%. (Izvor: Milat M, Mulić R. Epidemiološke karakteristike tetanusa u Hrvatskoj. Liječ Vjesn 2016;138:188-194.)

Epidemiološka situacija u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U posljednjih 15 godina nije bilo oboljelih od tetanusa u našoj županiji.

Stanka Komparak, dr. med. spec. epidemiolog