Savjeti za osobnu zaštitu od uboda komaraca

Zaštita protiv uboda komarca važna je zbog sprječavanja reakcije na koži ali još više zbog mogućeg prijenosa zaraznih bolesti. Protiv nekih zaraznih bolesti koje prenose komarci postoje cjepiva (žuta groznica, japanski encefalitis) ili zaštita lijekovima (malarija). Primarna prevencija bolesti koje prenose komarci bazira se na sprječavanju uboda komarca. Ako putujete u krajeve u kojima se učestalije javljaju bolesti poput malarije, denge, groznice Zapadnog Nila, Zike, japanskog encefalitisa i sl. posavjetujte se s nadležnim epidemiologom vezano uz najbolju zaštitu.

Kako spriječiti ubode komaraca?

  • saznajte na kojim mjestima u okruženju gdje boravite postoje veće količine komaraca i u koje doba su najaktivniji (dan, noć)
  • nosite prikladnu odjeću i obuću: duge rukave, duge hlače, čarape
  • instalirajte mrežice (komarice) na prozore i vrata
  • boravite u zatvorenim klimatiziranim prostorima
  • koristite mrežu za krevet: pruža dobru zaštitu od uboda komaraca, posebice ako nemate mrežice na prozorima ili niste u klimatiziranom prostoru.
  • koristite repelente tj. sredstva koja se nanose na kožu a odbijaju kukce (npr. DEET, eterično ulje limunskog eukaliptusa, ikaridin ili pikaridin, IR3535). Pravilno korišteni repelenti štite od uboda komaraca do 4 sata, a od uboda krpelja do 6 sati. Obvezno slijedite upute o primjeni i korištenju repelenata koje se nalaze uz kupljeno sredstvo.

Kako ublažiti otok i svrbež od uboda komarca?

Premda se nakon uboda komarca javlja svrbež treba izbjegavati grebenje jer može doći do mikroozljeda koje se mogu inficirati.  Svrbež se može ublažiti primjenom hidrokortizonske ili krotamitonske kreme te kalamin losiona, a  može pomoći i hladni oblog. Najbolje je posavjetovati se sa svojim liječnikom jer u nekim slučajevima se preporučuju i antihistaminske tablete.

Više o ovoj temi možete pročitati na stranicama CDC-a.

 

                                                        Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije

                                                        mr. Ankica Džono Boban, dr. med. spec. javnog zdravstva

                                                        Zoran Vrsaljko, dipl. sanit. ing.