Kampanja 'Zaštitimo našu djecu'

Za većinu cijepljenja Dubrovačko-neretvanska županija ima najniži obuhvat, a prednjači Grad Dubrovnik. Primjerice, u 2016. g. udio cijepljene djece primarnim cijepljenjem (3.-6. mjesec života) protiv difterije, tetanusa i hripavca iznosi: 92,8% za RH, 82,2% za DNŽ, a 78,4% za Dubrovnik. Iste godine, udio cijepljene djece primarnim cijepljenjem protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (druga godina života) iznosi: 89,6% za RH, 64,4% za DNŽ, a 59,2% za Dubrovnik. Napominjemo kako za većinu bolesti protiv kojih se provodi obvezno cijepljenje proporcija cijepljenih mora doseći najmanje 95% predviđene djece, kako bi postigli kolektivnu imunost i spriječili nastanak epidemije.

Od 1. siječnja 2016. do kraja srpnja 2017. g. Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prijavljeno je više od 17.000 oboljelih od ospica od čega je 40 osoba umrlo od posljedica bolesti. U prvih sedam mjeseci 2017. g. broj prijavljenih je pet puta veći od istog razdoblja prethodne godine. Najveći broj slučajeva zabilježen je u Italiji, Rumunjskoj i Njemačkoj.
Glavni cilj medijske kampanje je senzibiliziranje roditelja o važnosti cijepljenja djece te povećanje cijepnog obuhvata.

Medijska kampanja će se provoditi preko lokalnih medija (televizije, radija, internetskih stranica), Facebooka, javnog LCD oglašavanja te preko stranica našeg Zavoda.