Rubeola (crljenica, rubella)

Što je rubeola?

Rubeola je virusna zarazna bolest karakterizirana svijetlo ružičastim mrljastim  osipom, natečenim limfnim žlijezdama iza uha i na zatiljku.

Koji je uzročnik rubeole?

Uzročnik je virus rubeole.

Koji su simptomi rubeole?

Nakon inkubacije od 13 do 20 dana bolest počinje blagim porastom temperature, malaksalošću i naticanjem limfnih žlijezda iza uha i na zatiljku. Nakon  2 do 3 dana javlja se mrljasti osip po licu, a potom po trupu i udovima, koji može trajati do tjedan dana.

Kako se prenosi rubeola?

Rubeola se prenosi kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaraženog. 

Mogu li se javiti komplikacije?

Rubeola je blaga bolest s rijetkim komplikacijama u obliku upale zglobova, trombocitopenične purpure (autoimuna bolest sa sniženim brojem trombocita) i vrlo rijetko meningoencefalitisa (upale mozga i moždanih ovojnica).

Najvažnija komplikacija rubeole, koja može proći gotovo neopaženo, nastaje u slučaju zaraze trudnica. Kada se žena zarazi tijekom trudnoće, osobito tijekom prvog tromjesečja, rizik od infekcije fetusa je vrlo visok (otprilike 95%). Tada dolazi do trajnih oštećenja ploda, tzv. rubeolarne embriopatije. Sindrom kongenitalne rubeole  može se očitovati pobačajem ili prirođenim malformacijama nekih organa, gluhoćom i mentalnom retardacijom. Teška epidemija rubeole koja je 1964. pogodila veliki dio Sjedinjenih Američkih Država uzrokovala je 20.000 slučajeva kongenitalne rubeole, što je rezultiralo s 2.100 neonatalnih smrti, 11.600 slučajeva gluhoće, 3.580 slučajeva sljepoća, 1.800 slučajeva mentalne retardacije uz 11.250 pobačaja (spontanih ili kirurških).

Kako se liječi rubeola?

Bolest se liječi simptomatski. Nema specifičnog lijeka za rubeolu.

Može li se spriječiti obolijevanje od rubeole?

Da! Vrlo učinkovita preventivna mjera  jest cijepljenje! Cijepljenje protiv rubeole se provodi kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjak i rubeole, u dvije doze. Prva doza nakon navršene prve godine života, a druga prilikom upisa u prvi razred osnovne škole. Više o cijepljenju. 

Kakvo je stanje u svijetu?

Procjenjuje se da se više od 100.000 djece godišnje rađa sa sindromom kongenitalne rubeole širom svijeta. Najveći rizik je u zemljama u kojima žene u generativnoj dobi nemaju imunitet na bolest. Prije uvođenja cjepiva, do 4 bebe na 1.000 živorođenih su rođene s tim sindromom.

Kakvo je stanje u Europi?

U 2013. godini u 27 zemalja Europske unije prijavljeno je 38.847 oboljelih od rubeole, 99% oboljelih bilo je u Poljskoj (38.585), 88% od tih slučajeva je bilo necijepljeno ili nepoznatog cijepnog statusa. 2013. godine 49 beba je rođeno sa sindromom kongenitalne rubeole. I u 2016. g. Poljska prednjači s brojem oboljelih.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj u proteklih deset godina prijavljuje se do dvije oboljele osobe godišnje s izuzetkom epidemije 2007. godine, kad  je zabilježeno 39 prijavljenih.

Kakvo je stanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji rubeola se u posljednjih deset godina prijavila 2009. i 2013. po jedan slučaj, dok smo 2007. imali epidemiju rubeole s 52 oboljela (uključujući slučajeve koji su se zarazili izvan Hrvatske).

 

                                                                            Pave Dabelić, san. ing.