Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke 7. 10. 2023.

Dana 7. listopada 2023., Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obilježila je Dan ružičaste vrpce i Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Dubrovniku pod nazivom „Ružičasta subota“.

Na osunčanoj šetnici u Uvali Lapad održana je javnozdravstvena akcija za podizanje svijeti o važnosti redovitog obavljanja preventivnih pregleda s ciljem ranog otkrivanja raka dojke. Domaći prolaznici, ali  i gosti grada, uz razgovor, savjete i podjelu promotivnih materijala informirani su o rizičnim čimbenicima, mogućnostima ranog otkrivanja bolesti, uspješnog liječenja i boljoj kvaliteti života oboljelih žena. Članice udruga Zumba Fortuna iz Dubrovnika pružile su potporu ovoj akciji svojim plesnim izvedbama i podizanju ugodne „ružičaste“ atmosfere.

Hvala i medijima koji su popratili akciju „Ružičasta subota“ i tako dali potporu ovoj važnoj javnozdravstvenoj temi. Za ostvarenje ciljeva ranog otkrivanja raka dojke i smanjenja smrtnosti od ove bolesti potreban je međudobno zajednički rad i suradnja.

 

Rak dojke

Rizični čimbenici za rak dojke

Mamografija

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Incidencija i mortalitet od raka dojke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

 

Služba za promicanje zdravlja

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije