Međunarodni dan starijih osoba obilježen u Blatu i Veloj Luci

30. rujna 2022. u susret Međunarodnom danu starijih osoba koji se obilježava 1. listopada u Domu za starije i nemoćne osobe Majka Marija Petković u Blatu i u Domu za starije osobe Vela Luka u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Službe za promicanje zdravlja održano je interaktivno predavanje "Očuvanje mentalnog zdravlja u trećoj dobi".

Predavačica je bila Pamela Andrea Kovačević Orellana, prof. psihologije iz Savjetovališta Korčula. Kroz predavanje su obuhvaćene teme starenja, starosti i mentalnog zdravlja u starijoj dobi, čimbenika koji na njih utječu te najčešćih bolesti koje pogađaju mentalno zdravlje starijih osoba (demencija, depresija i anksioznost).

Na kraju predavanja korisnici domova su imali priliku naučiti tehnike relaksacije i disanja te vježbe koncentracije i pažnje. 

Ovo je prvo predavanje s korisnicima uživo od proglašenja pandemije COVID-19 bolesti u ožujku 2020. godine te ujedino nastavak održavanja dugogodišnje tradicije obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba.