Na Stradunu obilježen Svjetski dan šećerne bolesti

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenog 2022. godine, Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Patronažna služba Doma zdravlja Dubrovnik i Udruga Slatki život u suradnji s Medicinskom školom Dubrovnik i Poliklinikom Hygea na Stradunu, ispred Sponze u Dubrovniku organizirali su javnozdravstvenu akciju provjere vrijednosti šećera u krvi i indeksa tjelesne mase uz stručne preporuke o sprečavanju, prvim simptomima i ranom otkrivanju ove bolesti. Ovoj zajedničkoj akciji odazvali su se brojni sugrađani, kojima je izmjerena razina šećera u krvi i procjenjen rizik za oboljevanje.

Šećerna bolest (diabete mellitus, DM) je kronična bolest koja nastaje zbog nedostatka odnosno nedovoljne proizvodnje inzulina ili nemogućnosti korištenja inzulina. Inzulin, hormon kojeg proizvodi žlijezda gušterača, služi za regulaciju razine šećera u krvi. Bez inzulina, razina šećera u krvi raste i kroz duže vrijeme, ukoliko se ne regulira, može izazvati promjene na brojnim organima (posebno na krvnožilnom sustavu) i dovesti do komplikacija kao što su povišeni krvni tlak, srčani ili moždani udar, zatajenje bubrega, sljepoća, amputacija udova. Sve to može završiti s preuranjenim smrtnim ishodom. Postoje dva tipa šećerne bolesti: DM tip 1 kod kojeg je nedostatna proizvodnja inzulina i češći je u mlađoj dobi te DM tip 2 kod kojeg se proizvodi dovoljno inzulina, ali su stanice neosjetljive na njega, i uglavnom se javlja u odrasloj dobi. 

Svaka druga osoba ne zna da je oboljela od šećerne bolesti, zbog čega je još zovu i tihom epidemijom. U svijetu od ove bolesti svake godine oboli preko 463 milijuna ljudi, a od njenih komplikacija umre 6,7 milijuna osoba. Prema podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću (CroDiab), koji je osnovan s ciljem organiziranog prikupljanja podataka kojima bi se pratilo kretanje broja oboljelih, prevalencija bolesti, unaprijedila zdravstvena zaštita, planirala i poboljšala skrb i kvaliteta života oboljelih, u 2021. godini u Hrvatskoj je registrirano 327.785 osoba s dijabetesom, a procjenjuje se da je broj oboljelih preko 500.000 osoba. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prema podacima CroDiab-a živi 9.560 osoba s dijabetesom, od čega 84,0% osoba boluje od DM  tipa 2, 14,1% od DM tipa 1, dok 1,9 % otpada na nespecificirani i drugi tip DM. U 2021. godini u registru CroDiab zabilježene su 1.342 novootkrivene osobe s ovom bolesti, od čega 1.201 osoba s DM tip 2, 52 osobe s DM tip 1, 5 osoba s drugim oblikom DM i 84 osobe s nespecificiranim oblikom ove bolesti.

Praćenje vrijednosti najvažnijih indikatora kvalitete skrbi osoba s dijabetesom obuhvaća praćenje vrijednosti indeksa tjelesne mase (ITM), vrijednosti glikoziliranog hemoglobina (HbA1c) koji predstavlja prosječnu tromjesečnu vrijednost šećera u krvi, vrijednosti sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, ukupnog kolesterola, LDL triglicerida (lipoproteini male gustoće, koji prenose kolesterol iz jetre do stanica i izravno su povezani s brzinom taloženja kolesterola u stijenke krvnih žila - zbog čega je važno da njihova razina u krvi bude što niža) i HDL triglicerida (lipoproteini velike gustoće, koji vezuju na sebe suvišan kolesterol iz krvi i tkiva, prenose ga u jetru čime smanjuju vjerojatnost taloženja u stijenci krvnih žila i razvoja kardiovaskularnih bolesti  - zbog čega je važno da njihove vrijednosti budu što više). U 2021. godini u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prema CroDiab-u navedeni indikatori za osobe oboljele od šećerne bolesti bili su: prosječni ITM 29,49 (osobe su bile u kategoriji povećane tjelesne mase), prosječni HbA1c 6,99% (kategorija nedovoljno regulirane bolesti), prosječna vrijednost krvnog sistoličkog tlaka 134,50 i dijastoličkog tlaka 79,97 mmHg (visoko normalne vrijednosti u oba parametra), ukupna prosječna vrijednost kolesterola 5,36 (kategorija povišenih vrijednosti), prosječna vrijednost triglicerida 1,92 (povišene vrijednosti), LDL 3,09 (povišene vrijednosti) te HDL 1,35 (nedovoljno visoke vrijednosti) što iziskuje dodatna preventivna i kurativna djelovanja kod oboljelih osoba u našoj županiji.

Preventivne aktivnosti koje pomažu regulaciji šećera u krvi su uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost i održavanje poželjne tjelesne mase, provjera vrijednosti šećera u krvi, barem jednom godišnje kod svog izabranog obiteljskog liječnika.

 

Služba za promicanje zdravlja, Odjel za socijalnu medicinu

Izvor podataka izvješće CroDiab za 2021. godinu