Obilježen Listopad mjesec starijih osoba u 2023. godini

Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovčko-neretvanske županije brojnim aktivnostima obilježila je ovogodišnji mjesec starijih osoba kojemu je posvećen listopad. 

Aktivnosti su započele u Domu za starije i nemoćne osobe Majka Marija Petković u Blatu na otoku Korčuli, 3. listopada 2023. godine gdje je održano tradicionalno trinaesto po redu predavanje povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Predavanje pod naslovom "Igrom do mentalnog zdravlja" održala je liječnica prim. mr. Marija Mašanović, specijalist javnog zdravstva. Starije osobe su nakon uvodnog dijela predavanja grupno rješavale zagonetke, asocijacije i još jednom ponovile o važnost aktivne skrbi za vlastito mentalno zdravlje koje je ključno i za njegovu tjelesnu komponentu. Za kraj su korisnici doma okupljenima odigrali predstavu koju su pripremali sa socijalnom radnicom za što su zasluženo osvojili veliki pljesak. 

 

Nastavak aktivnosti pratile su tematske gerontoradionice "Brzi i spretni u zlatnim godinama" - vježbe kognitivno-motoričkih vještina koje su se održale u domovima za starije osobe u Dubrovniku i Konavlima. Uz smijeh i timski rad interaktivne igre (precrtaj predmet, nacrtaj kuću, izgradi toranj, složi slagalicu i pronađi sedam razlika) su osmišljene da u zadanom vremenu osobe u timu što uspješnije obave zadatke.

Radionice u Domu za starije osobe Dubrovnik su održane 10. listopada 2023. godine.

 

 

 

 

Radionice u Domu za starije i nemoćne osobe Domus Christi iz Dubrovnika su održane 17. listopada 2023. godine.

 

Radionice u Domu za starije i nemoćne osobe "Konavle" iz Konavala su održane 24. listopada 2023. godine.

 

Glavni događaj povodom mjeseca starijih osoba ove godine bilo je organizirano sportsko natjecanje Zdravo stari, za godine ne mari za korisnike domova za starije osobe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Održano je 19. listopada 2023. godine u sportskoj dvorani (maloj) u Gospinom polju u Dubrovniku i okupilo je korisnike domova za starije osobe iz Dubrovnika, Konavala i otoka Korčule.

 

Služba za promicanje zdravlja, Odjel za socijalnu medicinu