Svjetski dan voda - radionica za učenike Medicinske škole

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda u Službi za zdravstvenu ekologiju održana je radionica pod nazivom „Uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje voda“. Radionicu su pohađali učenici 1a razreda smjera zdravstveno laboratorijski tehničar/ka Medicinske škole Dubrovnik u sklopu nastave predmeta Uvod u laboratorijski rad.

Učenici su samostalno uzorkovali i dostavili uzorke voda s lokalnih izvora od Pelješca do Konavala. Pod vodstvom Marije Jadrušić, voditeljice Odjela za vode i djelatnika Službe za zdravstvenu ekologiju, uzorci su laboratorijski obrađeni i intarpretirani rezultati ispitivanja. Tijekom ove radionice učenici su se upoznali s laboratorijskim postupcima ispitivanja vode za ljudsku potrošnju.

Iz dobivenih rezultata ispitivanja učenici su osvijestili da je samo voda iz javnog vodovoda sigurna za piće jer je dezinficirana i pod stalnim nadzorom.

Učenici su se upoznali s državnim monitoringom vode za ljudsku potrošnju i informirali o javnoj vodoopskrbi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Posebno im je prezentirana važnosti terenskih mjerenja i laboratorijskog ispitivanja vode za ljudsku potrošnju u cilju zaštite zdravlja ljudi  od negativnih učinaka bilo kakvog zagađenja. Kroz predavanje i primjere iz prakse predstavljeni su i rizici koji dolaze iz kućnih instalacija.

Nadamo se da će ova radionica ostati u lijepom sijećanju te da smo uspijeli približiti laboratorijsku dijelatnost budućimm laborantima.

 

Služba za zdravstvenu ekologiji, Odjel za vode