XXVII. znanstveno-stručni skup „Voda i javna vodoopskrba“

U Novom Vinodolskom je održan 27. znanstveno-stručni skup „Voda i javna vodoopskrba“ od 03. do 06. listopada 2023. u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i županijskih zavoda. Skup je okupio multidisciplinarni tim stručnjaka iz Hrvatske, s ciljem povezivanja akademske, znanstvene i stručne zajednice te razmjene znanja i iskustava potrebnih za implementaciju Direktive o vodi za ljudsku potrošnju. Direktiva o vodi za ljudsku potrošnju je pravni akt Europske unije koji postavlja minimalne zahtjeve za kvalitetu vode namijenjene za ljudsku potrošnju i namjerava osigurati visoku razinu zaštite ljudi.

Na Skupu je sudjelovalo više od 150 sudionika. Održano je 18 predavanja, jedna radionica i prikazan jedan poster.

Međunarodno priznati stručnjak, dr. Stewart Husband (Department of Civil & Structural engineering, University of Sheffield, UK) održao je interaktivnu radionicu pod naslovom: Razumijevanje ponašanja distribucijskog sustava iz vremenskih serija podataka o mutnoći i jednostavnih alata za izradu učinkovitih dugoročnih operativnih planova

Također je u sklopu Skupa održan okrugli stol o svim aktualnim temama iz vodoopskrbne prakse i zakonodavstva u kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva zdravstva, Državnog inspektorata uz modeliranje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na ovom Skupu aktivno se predstavio i Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

  • Marija Jadrušić je održala predavanje pod naslovom Analiza bakterija Legionella pneumophila u krškim izvorima i u vodoopskrbnoj mreži kojim je predstavila rad grupe autora iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Vodovoda Dubrovnik d.o.o.: M. Jadrušić, M. Vuković, D. Grilec i M. Lakić

Program Skupa dostupan je na poveznici:https://vijv.hzjz.hr/program/

Predavači su u svojim izlaganjima naglasili da vodoopskrbna mreža predstavlja kompleksan i dinamičan okoliš u kojem se odvijaju razne reakcije i interakcije, a koje uključuju mikroorganizme, organsku i anorgansku tvar, pri čemu s vremenom može doći do nastajanja naslaga na stijenkama cijevi, kao i nastajanja biofilmova. Ovi procesi mogu uzrokovati pogoršanje kvalitete vode, uključujući promjenu boje vode, povišenu mutnoću, kao i pojavu neugodnog okusa i mirisa vode. Vodoopskrbne mreže obično su rasprostranjene na širokim geografskim područjima i dobar dio njih je desetljećima zakopan pod zemljom te počinju pokazivati znakove starosti. Loše uravnotežen tlak vode u vodoopskrbnoj mreži može uzrokovati curenje vode, što implicira i gubitak prihoda. S druge strane, ako je vodovodna mreža optimizirana, isporučitelji vode mogu značajno uštedjeti na energiji i troškovima obrade. Stvaranje otporne, učinkovite i održive vodoopskrbe zahtijeva adekvatno upravljanje vodoopskrbnom mrežom.

 

Služba za zdravstvenu ekologiju