Svjetski dan zdravlja - 7. travnja 2021.

U ozračju pandemije COVID-19 ovogodišnji Svjetski dan zdravlja se obilježava pod sloganom "Gradimo zdraviji i pravedniji svijet za sve" s ciljem iskorjenjivanja nejedneakosti u pristupu zdravstvenoj zaštiti. 

Svijet je bio neravnopravan i prije pandemije COVID-19 bolesti koja je još više naglasila razlike među ljudima i zemljama svijeta. U zajednicama diljem svijeta, ljudi svakodnevno preživljajvaju s minimalnim prihodima, lošim uvjetima stanovanja i obrazovanja, manjim mogućnostima zapošljavanja, većom spolnom nejednakosti, malim ili nikakvim pristupom sigurnom okruženju, čistoj vodi i zraku, sigurnosti hrane i zdravstvenim uslugama.

Najviše su pogođene „ranjive“ zemlje u kojima se osim siromaštva, nezaposlenosti, iseljavanja, događaju nemiri i ratovi, ekološke katastrofe ... Sve navedeno šteti cijelom svijetu i globalnom gospodarstvu, pridonosi nepotrebnoj patnji, bolesti i prijevremenim smrtima koje su se mogle izbjeći.

U tom kontekstu neravnopranosti u svijetu se mogu spriječiti samo ujedinjenim naporima svake pojedine zemlje da stvori uvijete gdje bi svi ljudi živjeli i radili u uvjetima koji pogoduju dobrom zdravlju i zdravim stilovima života, dostupnim svima. Istodobno, nejednakosti u zdravlju se otklanjaju kada se svima, bez obzira na spol, etničku i vjersku pripadnost, političko uvjerenje, ekonomski ili socijalni status osigura pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama kada su im potrebne.

Upravo je pandemija COVID-19 bolesti ukazala kako su zemlje s dobrim zdravstvenim strategijama, organizacijom i planiranjem, uspješnije u borbi protiv ove bolesti koja je pogodila cijeli svijet. Negativni utjecaj pandemije već sad je najizraženiji u onim zemljama koje su od ranije ugrožene i izloženije drugim bolestima, rjeđe imaju pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama i vjerojatnije će kao rezultat mjera provedenih za suzbijanje pandemije imati negativne zdravstvene i društveno ekonomske ishode .

Zdrave i uspješne zajednice su one u kojima žive odgovorni pojedinci koji čuvaju svoje i zdravlje drugih.

Budimo jedni od njih!

 

Više na: 

Svjetski dan zdravlja: Staviti naglasak na jednakost u središte oporavka od pandemije COVID-19

Svjetski dan zdravlja 2019.

Svjetskom danu zdravlja odazvali se mediji - 7.4.2019.

 

 

Pripremila mr. Marija Mašanović, dr. med. spec. javnog zdravstva