Novi coronavirus i bolest koju uzrokuje COVID-19

Što je coronavirus?

Coronavirusi su velika porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Pod elektronskim mikroskopom ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači 'kruna'. Neki coronavirusi poznati su od 1960-ih godina kao uzročnici bolesti kod ljudi, od obične prehlade do težih upala dišnog sustava. No, od 2003. g. počeli su se pojavljivati novi coronavirusi, koji su sa životinja prešli na ljude te se počeli širiti s čovjeka na čovjeka. Dakle, nakon pojave SARS-a u Kini 2002. g. te MERS-a na Bliskom Istoku 2012. g. (koji se još uvijek pojavljuje), sada ponovno imamo novi coronavirus koji se pojavio u Kini.  

Što je novi coronavirus?

Novi coronavirus is novi soj coronavirusa koji do sada nije bio otkriven kod ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 ("coronavirus disease"). Otkriven je u Kini krajem 2019. godine.

Koliko je opasan novi coronavirus?

Prema dostupnim informacijama, infekcija novim coronavirusom najčešće uzorkuje simptome poput povišene temperature, suhog kašlja i umora, dok se rjeđe javljaju bolovi u tijelu, začepljen nos i grlobolja. U jedne  od pet oboljelih soba može doći do otežanog disanja i razvoja upale pluća, a u rjeđim slučajevima i do smrti. Čini se kako su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (npr. bolesti srca i dijabetes) podložnije težim oblicima bolest. Ipak, valja naglasiti kako i druge osobe mogu teže oboljeti od COVID-19 infekcije. Određeni broj zaraženih osopba ne pokazuju nikakve simptome bolesti (tzv. asimptomatski slučajevi).

Može li se čovjek zaraziti novim coronavirusom sa životinja?

SARS-CoV se prenio na ljude sa cibetke, životinje iz reda zvijeri srodnih mačkama, dok se MERS-CoV prenosi s jednogrbih deva na ljude. Postoje i još neki otkriveni coronavirusi koji cirkuliraju među životinjama, ali još nisu prešli na ljude. 

Životinjski izvor novog coronavirusa još nije otkriven, što ne znači da se čovjek može zaraziti od bilo koje životinje ili kućnog ljubimca. Vjerojatni izvor zaraze je neka životinja koja se prodavala na tržnici u Wuhanu. 

Može li se novi coronavirus prenijeti s osobe na osobu?

Da, novi coronavirus uzrokuje respiratornu bolest i može se prenijeti s osobe na osobu, obično nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom, npr. u kućanstvu, na radnom mjestu ili u zdravstvenim ustanovama.

Kako se mogu zaštititi od infekcije novim coronavirusom?

Preporuke za javnost za zaštitu od infekcije novim coronavirusom (2019-nCoV)

Kako se novi coronavirus širi?

Novi coronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja i koje izravno padaju na sluznicu nosa, usta ili očiju druge osobe. Kapljice mogu pasti i na okolne površine, a preko njih se najčešće rukama virus prenese dalje. Zato je važno da svatko prakticira respiratornu higijenu te održava fizičku udaljenost od drugih osoba od najmanje 2 metra. U bliskom kontaktu preporuča se korištenje maski za lice koje prekrivaju usta i nos. Redovitim i pravilnim pranjem ruku smanjujemo mogućnost zaražavanja.

Koliko dugo novi coronavirus može preživjeti na površinama?

Još uvijek nije točno poznato koliko dugo novi coronavirus preživljava na površinama. Dosadašnje spoznaje nam govore kako virus može preživjeti na površinama svega nekoliko dana. Uobičajeni dezinficijensi uništavaju virus.

Kolika je inkubacija za infekciju novim coronavirusom?

Procjenjuje se kako inkubacija traje od 2 do 14 dana (prosječno 5-6 dana).  

Postoji li specifično liječenje bolesti uzrokovane novim coronavirusom?

Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim uz coronaviruse je liječenje kliničkih simptoma (npr. povišene temperature) i pružanje njege. Trenutno su neki specifični lijekovi i cjepiva u fazi istraživanja.

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija