Što je izolacija?

Osoba s pozitivnim nalazom testa na koronavirus ide u izolaciju u trajanju od 10 dana.

Izolacija znači da se osoba s pozitivnim testom (sa simptomima ili bez njih) smješta i boravi u posebnoj sobi/prostoriji, tako da fizički bude izolirana od ostalih ukućana, radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Ostali ukućani ne smiju dolaziti u bliski kontakt s oboljelom osobom, pa hranu i ostale stvari za izoliranu osobu treba ostaviti ispred sobnih vrata, a sve što oboljela osoba vrati, uzimati s rukavicama. Kod korištenja zajedničke banje osoba u izolaciji mora nositi zaštitnu masku, a površine nakon korištenja banje dezinficirati.

Dok kašljete i kišete usta prekrijte maramicom – maramicu nakon uporabe odložite u kantu za otpad s poklopce ruke dobro operite i dezinficirajte.

Osnovne mjere sprječavanja širenja zaraze: nošenje zaštitne maske, fizički razmak od najmanje 2 m, često provjetravanje prostorija, često pranje ruku i dezinfekcija površina.

U kućnoj izolaciji trebaju biti:

  • osobe kojima je potvrđena dijagnoza COVID-19 bolesti, koje imaju blage ili srednje teške simptome bolesti (uglavnom povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, glavobolju, malaksalost) i čije zdravstveno stanje ne zahtijeva bolničko liječenje,
  • osobe koje su se vratile s bolničkog liječenja, a imaju još blage simptome (uglavnom temperaturu) ili im nije isteklo razdoblje izolacije,
  • osobe s laboratorijski potvrđenom bolešću koje nemaju simptome,
  • osobe sa sumnjom na COVID-19 na temelju znakova bolesti i/ili epidemioloških kriterija, koje su se testirale ili čekaju termin za testiranje, do saznavanja rezultata testiranja
  • ukućani koji nisu testirani, a izabrani liječnik ih je prema kliničkim i epidemiološkim kriterijima evidentirao kao vjerojatan slučaj.


Kako se računa trajanje izolacije?

Pridržavanje mjera izolacije podložno je nadzoru od strane policije.

Svjesni smo da izolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža. U slučaju potrebe za psihološkom podrškom možete se obratiti Odjelu za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na broj 020-341-082 ili na e-mail adresu mentalno.zdravlje@zzjzdnz.hr.