Što je samoizolacija (karantena)?

Zašto je važno biti u samoizolaciji, iako nemate simptome?

Samoizolacija ili karantena provodi se za zdrave osobe (bez simptoma), koje su bile izložene riziku zaražavanja odnosno koje su bile u bliskom kontaktu s osobom s pozitivnim nalazom na koronavirus. Iako nemate simptome, možete biti zarazni, jer čovjek postaje zarazan 1-2 dana prije pojave simptoma. Neke osobe mogu biti zarazne iako nikad neće razviti simptome.

Osnovno pravilo je ostati kod kuće i izbjegavati fizički bliski kontakt s drugim ukućanima, nositi masku, držati fizički razmak i često provjetravati prostorije.

Ako je jedna osoba među ukućanima u samoizolaciji, mora boraviti u posebnoj sobi te kao i oboljeli ne smije imati bliski kontakt s ostalim ukućanima. Treba nositi masku prilikom odlaska u banju i tijekom boravka u banji, održavati osobnu higijenu (često pranje ruku). Ako je više ukućana u samoizolaciji, idealno bi bilo da se međusobno izoliraju.

Kada osoba dobije mjeru samoizolacije treba se javiti svom liječniku obiteljske medicine. Tijekom samoizolacije treba mjeriti tjelesnu temperaturu ujutro i navečer, a pri pojavi jednog ili više simptoma respiratorne infekcije (kao što je temperatura, kašalj, grlobolja, curenje iz nosa, bolovi u mišića i kostima, otežano disanje) javiti se izabranom liječniku. Dok kašljete i kišete usta prekrijte maramicom – maramicu nakon uporabe odložite u kantu za otpad s poklopce ruke dobro operite i dezinficirajte.

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu ili na testiranje prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine.

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru od strane policije.

Vaš ostanak kod kuće također doprinosi suzbijanju i sprječavanju širenja virusa.

Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža. U slučaju potrebe za psihološkom podrškom možete se obratiti Odjelu za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na broj 020-341-085 ili na e-mail adresu mentalno.zdravlje@zzjzdnz.hr.