BUPRENORFIN - novi lijek za heroinske ovisnike

Ovisnost o heroinu je kronična recidivirajuća bolest mozga koja zahtijeva dugotrajno i specijalizirano liječenje. Da bi to liječenje bilo uspješno pacijentu je potrebno pružiti adekvatnu psihosocijalnu pomoć, ali i odgovarajuću farmakoterapiju (terapiju lijekovima).

Dugo godina jedini lijek na našem tržištu za takve bolesnike bio je metadon, tvorničkog imena Heptanon. Međutim, situacija se sada promijenila. U Hrvatskoj je registriran novi lijek buprenorfin, tvorničkog imena Subutex.

U usporedbi s metadonom pokazuje određene karakteristike koje ga čine sigurnijim i učinkovitijim lijekom. Oba lijeka vežu se na opioidne receptore u mozgu bolesnika te na taj način umanjuju želju za drogom. Međutim, buprenorfin zbog svog djelomično antagonističkog učinka ima slabiji depresorni učinak na srčane i dišne funkcije. Osim toga istodobno uzimanje buprenorfina i ostalih opijata (npr. heroina) ne uzrokuje povećanje učinka već naprotiv - učinak heroina se neutralizira, što smanjuje mogućnost predoziranja.  Rizik od razvoja ovisnosti kod buprenorfina je također manji, pa uzrokuje blage simptome apstinencije što olakšava potpuno ukidanje terapije.

Terapija buprenorfinom može se provoditi kod ovisnika koji tek započinju detoks program kao i kod onih koji su započeli detoks metadonom. Lijek se izdaje isključivo na liječnički recept, a može ga propisati educirani liječnik Odjela za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti koji određuje početnu dozu te vrijeme početka uzimanja terapije, a naknadno prilagođava terapiju odnosno smanjuje dozu i okončava liječenje. Za uzimanje prve doze buprenorfina potrebno je da vrijeme od posljednjeg uzimanja heroina bude duže od 4 sata, a za metadon to razdoblje mora biti barem 24 sata i više. Da bi transfer sa metadona na buprenorfin bio uspješniji doza metadona ne bi smjela biti veća od 30 mg.
 
Tijekom terapije treba obratiti pozornost na moguće nuspojave (npr. opstipacija, glavobolja, nesanica, nesvjestica, mučnina i povraćanje, ortostatska hipotenzija itd.), kao i na mogućnost interakcije s drugim lijekovima. Primjena sedativa (Apaurin, Normabel, Diazepam, Lexaurin itd.), nekih antidepresiva i antipsihotika se ne preporuča!!!

Zbog svih dosad navedenih svojstava buprenorfina, nije potrebno svakodnevno dolaziti kod liječnika obiteljske medicine po dnevnu dozu lijeka, već pacijent dobije recept za tjednu dozu koju svakodnevno uzima kod kuće.
 
Na listi HZZO, od 4.1.2007. g. buprenorfin je odobren za liječenje opijatskih ovisnika. Nakon metadona, ovo je drugi lijek odobren u tu svrhu.

 

Ivana Pavić Mikolaučić, dr. med.