Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice - u reorganizaciji

Ovaj Nacionalni program namjenjen je ženama u dobi 25. - 64. godine koje u posljednje tri godine nisu bile kod svog izabranog ginekologa i obavile pregled uz PAPA test.  

Ministarstvo zdravstva pokrenulo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. 

Provoditelji ovog nacionalnog programa su Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), županijski zavodi za javno zdravstvo, ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – ugovoreni s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), citološki laboratoriji, HZZO, liječnici obiteljske medicine te patronažna služba.

Ciljevi programa su:

  • Obuhvatiti 85% žena ciljne dobne skupine tijekom tri godine od početka programa
  • Smanjiti obolijevanje i umiranje od uznapredovalih oblika raka vrata maternice

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije šalje pozivna pisma na kućne adrese žena. U koverti će žene pronaći pismo s uputom, kontakt podatke svog izabranog ginekologa, kupovnice (služe kao uputnice) za pregled kod ginekologa i za PAPA test te edukativni letak. 

 

Žene se same naručuju na pregled kod svog ginekologa (osobno ili telefonom), a kod dolaska svakako moraju ponijeti pozivno pismo.

Ukoliko je žena već obavila pregled uz uzimanje PAPA testa kod drugog ginekologa, planira poći na ginekološki pregled i sl. treba se javiti na kontakte koji se nalaze u pozivu.

U prvom ciklusu poslana su pozivna pisma za žene rođene 1948. - 1987. godine krajem studenog 2012., tijekom svibnja, rujna i prosinca 2013., zatim ožujka, svibnja, rujna i studenog 2014. te kolovoza i rujna 2015. godine. Prvi ciklus pozivanja je završio u travnju 2016. godine.

Provedba ovog Nacionalnog programa je trenutno u fazi reorganizacije. Sve žene u navedenim dobnim skupinam, koje ovim putem nisu dobile poziv i nisu bile na pregledu kod svog izabranog ginekologa više od tri godine svakako bi se trebale osobno naručiti i obaviti ga.

Žene koje nemaju svog izabranog ginekologa trebaju se javiti u obližnji područni ured HZZO-a kako bi se mogle upisati kod liječnika koji imaju slobodna mjesta za primanje novih osiguranica.

 

Samo ranim otkrivanjem bolesti možete postići izlječenje!

Odazovite se!

Rano otkrivanje raka vrata maternice letak

Više saznajte ovdje i web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

 

mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva