Ebola

Što je ebola ?

Ebola  virusna bolest (Ebola virus disease, EVD), poznata i kao Ebola hemoragijska groznica je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.

Kolika je smrtnost od ebole ?

Tijekom epidemije ebole smrtnost se kreće oko 60%, ali može biti i do 90 %.

Gdje su najčešće epidemije ebole ?

Epidemije ebole najčešće su u  zabačenim seoskim područjima centralne i zapadne Afrike, koja graniče s tropskim šumama.

Tko je prirodni domaćin Ebola virusa ?

Smatra se da su tzv. „voćni“ šišmiši prirodni domaćin Ebola virusa. Ebola je prvenstveno zarazna bolest divljih životinja kišnih šuma (čimpanze, gorile, „voćni“ šišmiši, majmuni, antilope, svinje i dr.). 

Kako se prenosi ebola ?

Ljudi se obično zaraze direktnim kontaktom s krvlju, izlučevinama, organima i drugim tjelesnim tekućinama zaraženih divljih, živih ili uginulih, životinja.

Interhumano širenje zaraze ( sa čovjeka na čovjeka)  odvija se od zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih , izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (npr. slina, urin) . U to je uključen i nezaštićeni spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihovog oporavka od bolesti.

Može li se ebola prenijeti zrakom ?

Ebola se ne prenosi zrakom.

Može li se ebola prenijeti  hranom,  predmetima, kupanjem u bazenu?

Virusom ebole NE može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirane krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnicama (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.

Prenose li komarci virus ebole ?

Komarci  NE prenose virus ebole.

Koliki je rizik izlaganja virusu ebole?

Rizik izlaganja virusu ebole u normalnim komunikacijama je izrazito malen.  Ako živite u zaraženim područjima ili ste putovali tamo, rizik od zaraze virusom ebole je izrazito malen, osim ako ste  bili u izravnom kontaktu sa tjelesnim tekućinama osoba oboljelih od ebole, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen  je i nezaštićeni spolni odnos s pacijentima do tri mjeseca nakon njihovog oporavka od bolesti.

Tijekom epidemije ebole povećan rizik od oboljenja imaju zdravstveni djelatnici koji skrbe o oboljelim, članovi obitelji oboljelih kao i svi koji ostvaruju blizak kontakt s oboljelim ili umrlima od ebole. Zato je nužno da zdravstveni djelatnici nose sve propisane zaštitne mjere (zaštita za oči, respirator, skafander, nepropusna pregača, nazuvci, duple rukavice) i poštivaju procedure postupanja.

Koliko dugo je zarazan bolesnik ?

Bolesnik je zarazan cijelo vrijeme prisustva virusa u tjelesnim tekućinama.  Virus se najduže zadržava u spermi (do tri mjeseca nakon ozdravljenja).

Koji su simptomi ebole ?

Bolest iznenada započinje 2-21 dana nakon izlaganja virusu pojavom vrućice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje. Nakon toga pojavljuju se povraćanje, proljev, osip i poremećeni radom jetre i bubrega . Kod nekih bolesnika javljaju se  obilna unutarnja i vanjska krvarenja.

Kako se virus ebole ponaša u vanjskoj sredini ?

Virus ebole je izrazito osjetljiv u vanjskoj sredini. Uništava se sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici rublja uništiti će se virus ebole. Virus živi veoma kratko i na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Postoji li lijekovi i cjepivo protiv ebole  ?

Za sada ne postoje specifični lijekovi kao ni cjepivo . U tijeku su istraživanja nekolicine lijekova i cjepiva.

Kako se liječi ebola ?

Liječenje je simptomatsko.

Trenutno stanje epidemije u Africi

Aktualna epidemija ebole izbila je  u u prosincu 2013. g. u Gvineji. Prvi laboratorijski  slučaj ebole potvrđen je 22.03.2014. Epidemija se dalje širila na susjedne zemlje Liberiju i Siera Leone.

Zemlje zahvaćene ebolom:

  • Zemlje s intenzivnim širenjem ebole: Liberija, Gvineja i Siera Leone.

  • Zemlje s lokaliziranim širenjem ebole: Senegal (1 slučaj), Španjolska (1 slučaj) i SAD (4 slučaja), Mali (1 slučaj).

  • Zemlje u kojima je proglašen prestanak epidemije: Nigerija.

  • U DR Kongu u tijeku je zasebna epidemija, nevezana uz postojeću epidemiju, samo neusporedivo manjih razmjera (66 oboljelih).

Do 29. listopada 2014.  u epidemiji je oboljelo ( potvrđenih, vjerojatnih i sumnjivih slučajeva) 13.567 osoba, od kojih je 4.951 umrlo (vidi Tablicu 1.).

Tablica 1. Potvrđeni, vjerojatni i sumnjivi slučajevi i smrti od Ebole do 29. listopada 2014. g.

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija

Savjeti osobama koje putuju u Gvineju, Liberiju ili Sijera Leone

Iako je rizik od izlaganja u normalnim ljudskim komunikacijama  virusu ebole izrazito malen ukoliko putujete u navedena područja slijedećim preventivnim mjerama još više smanjujete rizik od zaraze:

-        Izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata i umrlih bolesnika od ebole, odnosno s  predmetima koji su svježe kontaminirani izlučevinama bolesnika.

-        Izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama i nemojte jesti meso divljih životinja.

-        Izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.

-        Provodite pojačana higijena ruku.

izvor:  http://www.hzjz

 

Savjeti osobama koje se vraćaju iz  Gvineje, Liberije  ili Sijera Leonea

Iako je rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito malen ipak:

Ako dobijete vrućicu ili proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome unutar tri tjedna nakon povratka iz zemalja u kojima je epidemija ebole morate:

- odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze nekom drugom tropskom bolešću, poput malarije, što treba odmah ispitati i započeti liječenje.

- zabranjeno je unositi u zemlje Europske Unije svježe meso iz  Afrike, a pogotovo iz Gvineje, Liberije ili Sijera Leonea, a pri ulasku u EU se osobito pregledava prtljaga putnika radi sprečavanja unosa mesa divljači iz tih zemalja.

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićeni spolni odnos s pacijentima koji su se oporavili od bolesti, morate:

- odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali,

- prije posjeta kontaktirajte zdravstvenu ustanovu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno pripremilo za Vaš prijem

izvor:  http://www.hzjz

Dodatne informacije o eboli, kretanju broja oboljelih i umrlih, kao i mjerama opreza možete pronaći na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO):

                                        Miljenko Ljubić, dr. med. spec. epidemiologije

                                                   Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije