Upala grla (upala krajnika, upala ždrijela, angina)

Što je upala grla?

Upala grla, ždrijela, angina, faringitis i tonzilofaringitis zajednički su nazivi za akutni upalni sindrom ždrijela nastao zbog infekcije ili iritacije ždrijela i/ili krajnika .

Koji su uzroci upale grla?

Najčešći uzrok su virusne infekcije (>70%), rjeđi bakterijske infekcije, u većini slučajeva uzrokovane bakterijom Streptococcus pyogenes (15-30%). Neinfektivni uzroci su alergije, traume, toksini i tumori.

Tko obolijeva od upale grla?

Obolijevaju najčešće djeca, no mogu oboljeti sve dobne skupine. Vrhunac pobola od virusne i bakterijske upale ždrijela je u dobi od 4. do 7. godine života, dok djeca mlađa od 3 godine rijetko obolijevaju.

Koji su simptomi upale grla?

Upala ždrijela se klinički očituje općim i lokalnim simptomima. Od općih simptoma najvažniji su naglo povišenje temperature, tresavica, klonulost, osjećaj bolesti, glavobolja i boli u mišićima, dok se od lokalnih pojavljuju grlobolja pri gutanju, promjene na krajnicima i ždrijelu, obložen jezik te povećani regionalni limfni čvorovi.

Kako se prenose uzročnici upale ždrijela?

Uzročnici se na zdravu osobu prenose izravnim kontaktom što uključuje dodir sa sekretima iz usta i nosa bolesnika ili kliconoše (poljubac, rukovanje) i kapljični put (kašljanje, kihanje) te neizravnim kontaktom preko predmeta (igračke, pribor za jelo i piće, posteljina...) zagađenim sekretima iz usta i nosa bolesnika ili kliconoše.

Mogu li se javiti komplikacije?

Komplikacije upale ždrijela su rijetke. Opće komplikacije koje su uglavnom posljedica bakterijske upale ždrijela su upala sinusa, upala srednjeg uha, epiglotitis, mastoiditis i upala pluća. Uz navedene, komplikacije uzrokovane bakterijom S. pyogenes ("streptokok") mogu biti gnojne (peritonzilarni i retrofaringealni apsces, gnojni limfadenitis vrata) i negnojne (reumatska groznica, poststreptokokni glomerulonefritis, sindrom toksičnog šoka).

Kako se liječi upala ždrijela?

Upala ždrijela je samoograničavajuća bolest koja obično traje 3-5 dana i pretežito se liječi simptomatski primjenom protuupalnih lijekova. Ako je uzročnik S. pyogenes u liječenju se koriste antibiotici koji skraćuju trajanje bolesti no i bez njihove primjene bolest najčešće prolazi bez posljedica.

Može li se upala ždrijela spriječiti cijepljenjem?

Osim protiv difterije koja se može očitovati kao difterija ždrijela cjepivo protiv uzročnika upale ždrijela ne postoji.

Koliki je broj oboljelih s upalom grla u Hrvatskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

U Hrvatskoj se godišnje prijavi oko 10-ak tisuća slučajeva streptokokne angine, a u DNŽ oko 400. 

 

                                          Paul Bohnert, dr. med. spec. mikrobiologije