Nikotin i oralno zdravlje

U osoba pušača mogu se pojaviti razne promjene u usnoj šupljini, koje se jednim imenom nazivaju nikotinski stomatitis. Sluznica u usnoj šupljini, osobito pod jezikom ima veliku sposobnost resorpcije.

Upala sluznice u usnoj šupljini (stomatitis) može zahvatiti cijelu sluznicu u obliku crvenila (eritema), ali se ipak najjače očituje na obraznoj i sluznici tvrdog i mekog nepca. Bez obzira na koji se način uzima duhan (cigareta, cigara, lula), njegovo djelovanje na oralnu sluznicu proizlazi iz termičkog djelovanja, koja nastaje njegovim izgaranjem i dima u kojem se nalaze produkti izgaranja duhana.

Za nastanak promjena u ustima zbog pušenja važna je učestalost pušenja, količina popušenih cigareta, dužina pušačkog staža i dob osobe kad je počela pušiti. Može nastati jači ili slabiji stomatitis, orožnjeni izgled sluznice (hiperkeratoza), kada se dodirom jezika to područje osjeća kao hrapava i tvrda ploča, osjećaj pečenja nepca i jezika, koji se intenziviranjem pušenja mijenja u osjet boli (stomatodynia).

Pušenje je jedan od uzročnih čimbenika nastanka keratotičnih lezija sluznice usne šupljine. Takav oblik se naziva leukoplakija pušača, koja može biti benigna i maligna. Izdvaja se zato što se može razviti u malignu leziju. Klinički, radi se o bijeloj orožnjenoj sluznici koja može biti hrapava s udubinama ili bez, što ovisi o lokalizaciji.

Više od 4000 različitih toksina je prisutno u cigaretnom dimu. 50% pušača će umrijeti od bolesti uvjetovanih pušenjem. Osim mnogih sistemskih bolesti, postoje oralne bolesti odnosno promjene; oralni karcinom, karijes, periodontalne bolesti, djelomični i potpuni gubitak zuba.

Pušenje razvija pogodni okoliš za bakterije, uzročnike periodontalnih bolesti. Pušači imaju više parodontnih patogenih bakterija od nepušača. Istraživanja su pokazala da je kod pušača 2-3 puta učestalija paradentoza i gubitak zuba. Pušenje jedne kutije dnevno u 10 godina, će uzrokovati 10% gubitka koštane potpore zuba, a pušenje jedne kutije dnevno u 20 godina ili dvije kutije dnevno u 10 god., uzrokuje gubitak 20% koštane potpore. Koštana integracija implantata kod pušača je upitna.

Dugoročne studije su zaključile da gubitak zuba između 19. i 40-te god. je povezan s pušenjem 15 cigareta dnevno. Pušenje ima negativne efekte na cijeljenje poslijeoperativnih i drugih periodontalnih tretmana. Nepušači bolje odgovaraju na periodontalnu terapiju i regeneracija tkiva je uspješnija.

Pušenje je značajan čimbenik u nastanku oralnih bolesti. Ako pušite pokušajte prestati!

Nikotin i oralno zdravlje:

-Ljepljivi ostaci na zubima (plak); smeđe mrlje, kamenac

- Nikotinsko nepce (crvenilo na nepcu)

- Porast raznolikosti oboljenja gingive i sporo cijeljenje

- Promjena boje adah

- Oralne lezije

- Oralni karcinom

Predispozicije oralnog karcinoma uz duhanske proizvode su godine, učestalost alkoholnih pića, nutricionistički deficiti, sifilis, slaba oralna higijena, kronična mehanička i termička trauma, deficiti imunosustava, virusna oboljenja (papillomavirus, Herpes simplex virus, Epstein-Barr virus, Cytomegalo virus, HIV). Studije pokazuju da je dvostruko veći rizik pušača za pojavnost karcinoma u ustima, te da alkohol povećava rizik oboljenja. Pušači koji konzumiraju 3 i više pića na dan, osam puta povećavaju mogućnost oboljenja, nego nepušači. Smanjivanjem navika, smanjuje se rizik oboljenja, a kada se prestane pušiti, rizik rapidno pada.

 

Tatjana Šimac-Bonačić, dr. stom. spec.

Stomatološka poliklinika "Dr. Bonačić"