Postanite i ostanite nepušač

Svi želimo živjeti zdravije, duže, kvalitetnije, zadovoljnije. Svima poželimo dobro zdravlje i dug život; za rođendan, imendan.... Svi želimo živjeti punim životom: šetati, trčati, igrati tenis ili nogomet, bez dišnih smetnji, bez kašlja, bez srčanih tegoba... Ali ako ste pušač, ili u društvu pušača, uvijek Vas prate neprijatelji Vašeg zdravlja, DUHANSKI DIM i NIKOTIN.

Nikotin je najmoćniji sastojak duhanskog dima odgovoran za ovisnost o pušenju. Put od eksperimentiranja cigaretom preko stvaranja navike do ovisnosti o nikotinu i nije tako dug. Psihološki ovisan pušač pali cigaretu i kad je pod stresom, i kad mu je dosadno i kad nešto kreativno radi. Često je pali a da toga nije ni svjestan. Što pušač očekuje od cigarete? Rješavanje problema ili odgađanje ljutnje. Olakšavanje emocionalne boli ili brže obavljanje posla. Razbijanje dosade ili bolju komunikaciju. Relaksiranje ili uspostavljanje društvenih kontakata. Može li cigareta ispuniti Vaša očekivanja? Duhan pruža iluziju, ispunjava snove, maštu... zato ga se je teško osloboditi.

Stavovi prema pušenju promijenili su se u mnogim razvijenim zemljama. Od nekadašnjeg stava da je pušenje atraktivno, da djeluje smirujuće, daje osjećaj zadovoljstva i dobrog raspoloženja, danas se smatra slabošću, prikrivanjem nervoze i razdražljivosti. Danas je društveno neprikladno. Pušiti znači imati teškoće s disanjem, imati srčane tegobe, žute zube i prste, suhu i naboranu kožu, pušački kašalj, lošu cirkulaciju, manje energije, smanjenu kondiciju, stariji izgled... Pušenje sputava i ne dopušta osobi uživati u mnogima prigodama kad ono nije dopušteno.

Donose se antipušački zakoni sa zabranom pušenja na radnom mjestu, u sredstvima javnog prijevoza, na putničkim brodovima, u zrakoplovima i zračnim lukama, hotelima... Širenjem istine o pušenju i njegovim prvenstveno zdravstvenim posljedicama raste svijest o nepušenju kao zdravom stilu življenja. Stvaranje pravilnog stava prema pušenju i odabiranje nepušenja, cilj je svih aktivnosti usmjerenih u prevenciji ovisnosti o nikotinu. Vodeću ulogu u svijetu na planu sustavnog suzbijanja pušenja ima Svjetska zdravstvena organizacija, koja je postavila za cilj da se što prije „živi u društvu u kojem je bar 80% nepušača“. Cilj i svrha sustavne kampanje na suzbijanju pušenja je smanjiti broj osoba koji počinju pušiti, povećati broj pušača koji prestaju pušiti te smanjiti i spriječiti izloženost nepušača duhanskom dimu. Pravo svakog čovjeka je da udiše zrak bez duhanskog dima. 1988. godine na konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije održane u Madridu donesena je Povelja protiv pušenja u Europi.

Ako ste pušač i razmišljate o prestanku pušenja, čestitamo. Prestanak pušenja je izazov za zdraviji i ljepši život. To je prava odluka. Ali kao i svaka dobra stvar u životu, potrebno je vremena i napora da se odviknete od cigareta. Vaša odluka da uživate u prednostima nepušenja je Vaš izbor. Iza te odluke stojite Vi kao osoba koja želi i koja je spremna učiniti promjene u životu. Koji su razlozi za prestanak pušenja? Mnogobrojni. Želja za vlastitim zdravljem ili zdravljem obitelji. Ušteda novca. Strah od bolesti, invaliditeta, prerane smrti. Estetski izgled. Više energije, bolja „forma“. Pozitivni društveni pritisci. Prihvaćanjem činjenice da pušenje ugrožava zdravlje pušača i svih osoba u njegovoj okolini, povećava se svijest o štetnosti duhanskog dima i jača motiv za prestanak pušenja.

Kako se osloboditi pušenja? Kako izbjeći neodlučnost i oklijevanje? Kako donijeti čvrstu odluku o prestanku pušenja? Kako prestati pušiti?

Prvi korak je odluka o prestanku pušenja. Ona ovisi o motivaciji i pušačevoj volji za prestankom. Motivacija podrazumijeva unutarnji i vanjski poriv, težnju, potrebu i želju za prestankom pušenja. Razmišljanje, emocije i doživljaji u vezi s pušenjem mogu pokrenuti želju za prestankom pušenja i pobuditi volju za donošenjem konačne odluke o prestanku. Ovisno o snazi volje i moći pušača odluka o prestanku pušenja će se provesti do kraja, odnosno pušač će zauvijek prestati pušiti.

Razmislite o razlozima „za“ i „protiv“ pušenja. Odaberite najvažnije prednosti nepušenja i neka one budu vodilja Vašeg puta da postanete i ostanete nepušač. Izaberite zdravi stil življenja. Neka Vaš izbor bude već danas.

Najčešći način pokušaja prestanka pušenja je postepeno smanjivanje broja popušenih cigareta na dan. U stvari, to je jedan od načina odgađanja prestanka pušenja. Najučinkovitija metoda prestanka pušenja je potpuni prekid pušenja odjednom. Pušači obično odrede datum kada će to učiniti. Glavni razlozi zbog kojih ljudi odgađaju odluku o prestanku pušenja je nedostatak informacija i neodlučnost. Informacije o štetnosti pušenja sve se češće čuju na radiju, vide na televiziji, čitaju u tisku. Djeca o tome pričaju već u vrtiću.

Bez sustavne prevencije i zdravstvenog odgoja nema značajnih i trajnih rezultata. Mlade ljude treba educirati i informirati o štetnosti duhanskog dima, skrenuti im pozornost na užasne posljedice pušenja. Oni trebaju raditi na sebi, na svojoj osobnosti. Trebaju formirati nepušačke stavove, razvijati i podizati svijest i odgovornost prema vlastitom zdravlju. Djeci treba osigurati odrastanje bez duhanskog dima, odgojno i preventivno na njih djelovati od najranije mladosti. Nisu dovoljne samo poruke, priče, pedagoško moraliziranje i medicinsko zastrašivanje. Potrebni su odgojno vrijedni primjeri i ponašanje odraslih s kojima će se mladi identificirati, vjerno ih slijediti i oponašati. Na primjerima se najlakše uči. Kako odgojiti mladi naraštaj da odrasta bez duhanskog dima i pušenja? Jednostavno, budite im pravi nepušački uzor. Nemojte samo zabranjivati.

POSTANITE I OSTANITE NEPUŠAČ !

 

 

 

mr. Ankica Džono-Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva