HPV: Zaštitite sebe, zaštitite partnera!

Što je genitalni humani papiloma virus?

Genitalni humani papiloma virus (HPV) je najčešći spolno prenosivi virus. Tijekom života najmanje 50% spolno aktivnih osoba inficirat će se HPV-om. Takva HPV-infekcija obično prođe sama od sebe djelovanjem vlastitog imunološkog sustava.

Koji su tipovi genitalnog HPV-a?

Poznato je više od 100 različitih tipova HPV-a, od kojih se preko 40 tipova prenosi spolnim putem te se  nazivaju genitalni HPV. Mogu zaraziti genitalno ili analno područje muškarca i žene.

Genitalni HPV može biti niskog ili visokog rizika.

HPV niskog rizika može uzrokovati: 1) genitalne bradavice na genitalnom ili analnom području kod oba spola, koje su obično bezbolne i bez izraženih drugih simptoma; 2) promjene u sluznici vrata maternice koje ne dovode do kanceroznih promjena.

Infekcija HPV-om visokog rizika može dovesti do abnormalnih promjena u epitelu vrata maternice poznate kao cervikalna intraepitelna neoplazija (CIN). Kronična ili perzistirajuća HPV-infekcija povećava rizik za razvoj raka vrata maternice i raka druge lokalizacije genitalnog ili analnog područja kod oba spola. Tip HPV-a koji može uzrokovati rak nije isti tipu HPV-a koji može uzrokovati genitalne bradavice.

Kako se prenosi genitalni HPV?

Genitalni HPV prenosi se tijekom spolnog odnosa (vaginalnog, analnog ili oralnog) s osobom koja ga ima (koja je zaražena). Bilo koji muškarac i bilo koja žena, koji su bilo kada bili spolno aktivni, mogu imati HPV i prenijeti ga na svog partnera. Iako osoba s HPV-om nema simptome, treba znati da se HPV može prenijeti na partnera.

HPV se ne može prenijeti toaletnim papirom, ljubljenjem u usta, grljenjem i držanjem za ruke, lošom osobnom higijenom, priborom za jelo, hranom, plivanjem u bazenima, kupanjem u kadi.  

Koja je vjerojatnost dobivanja genitalnog HPV-a?

Većina spolno aktivnih osoba ima genitalni HPV. Vjerojatnost dobivanja tog HPV-a je veća ako je osoba započela sa spolnim odnosima u ranijoj životnoj dobi, ako je imala spolne odnose s većim brojem partnera ili spolni odnos s partnerom koji je promiskuitetan. Oslabljen imunološki sustav povećava rizik za HPV-infekciju. Pušenje uz HPV-infekciju povećava rizik za rak vrata maternice.

Koji su simptomi HPV-infekcije?

Većina ljudi koji imaju HPV ne znaju da su inficirani, jer obično nemaju simptome niti druge zdravstvene tegobe. Kod genitalnih bradavica mogu se javiti svrbež, bol i krvarenje.

Većina žena s pozitivnim HPV testom neće dobiti genitalne bradavice ili CIN, jer će, ovisno o stanju imunološkog sustava, doći do samoizlječenja.

Je li HPV češći kod žena ili muškaraca?

HPV je uobičajen i kod žena i kod muškaraca, ali kod muškaraca uzrokuje manje ozbiljne zdravstvene probleme. Većina muškarca s HPV-om nikad nema simptome ili neke zdravstvene probleme vezane za HPV, ali spolnim putem može prenijeti virus na partnera.

Kako se može dijagnosticirati HPV?

Budući da u većini slučajeva HPV-infekcija prolazi sama od sebe djelovanjem imunološkog sustava, nema razloga provoditi rutinsko testiranje kako bi baš utvrdili postojanje genitalnog HPV-a. Kod žena provodi se HPV-testiranje za dokazivanje virusa u obrisku uzetom s vrata maternice budući da je on mogući uzročnik kanceroznih promjena. Abnormalne promjene u epitelu vrata maternice otkrivaju se PAPA-testom.

Kako možete smanjiti rizik za HPV?

Najpouzdaniji način za sprečavanje HPV-infekcije je suzdržavanje od spolnog odnosa.

Ako ste spolno aktivni, smanjite broj partnera i koristite prezervativ. Manji broj spolnih partnera znači manja vjerojatnost HPV-infekcije.

Prezervativi mogu smanjiti mogućnost HPV-infekcije, razvoja genitalnih bradavica ili raka vrata maternice ako se pravilno koriste za vrijeme svakog spolnog odnosa. Ipak, HPV može zaraziti ono područje koje nije zaštićeno prezervativom.

Pranjem genitalnih organa, ispiranjem ili uriniranjem poslije spolnog odnosa ne može se zaštititi od spolno prenosivih bolesti.

Imati HPV ne znači nužno i razvoj raka!

Većina tipova HPV-a ne dovodi do razvoja raka. Redovitim PAPA-testiranjem te ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem bilo kakvih promjena, može se spriječiti razvoj i napredovanje raka vrata maternice.

Može li se HPV liječiti?

Liječenje samog genitalnog HPV-a nema. U većini slučajeva organizam se sam bori protiv virusa putem vlastitog imunološkog sustava. Međutim liječiti se mogu zdravstveni problemi koje genitalni HPV može uzrokovati kao što su genitalne bradavice, epitelne promjene vrata maternice i rak vrata maternice.

Nakon liječenja genitalnih bradavica HPV može ostati u organizmu, što znači da se tijekom spolnog odnosa može prenijeti na partnera. Još nije jasno zašto HPV niskog rizika u nekim slučajevima uzrokuje genitalne bradavice, a u drugima ne.

Cijepljenje

Danas postoji i cjepivo za djevojke za zaštitu od HPV-a. Prema istraživanjima ono je učinkovito protiv zaraze virusom tipa HPV 16 i 18 (koji su uzročnici preko 70% raka vrata maternice) i tipa HPV 6 i 11 (koji su uzročnici oko 90% genitalnih bradavica). Stručna društva preporučuju cijepljenje djevojaka (u dobi 11-25 godina) prije nego postanu spolno aktivne, budući da je cjepivo najučinkovitije kada osoba još uvijek nije inficirana bilo kojim tipom HPV-a. U takvim slučajevima cjepivo je učinkovito u sprečavanju prekanceroznih promjena u sluznici vrata maternice, vagine i stidnice te genitalnih bradavica uzrokovanih navedenim tipovima HPV-a.

 

mr. Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva