Hepatitis C

Hepatitis C je zarazna bolest jetre (upala jetre) koju uzrokuje virus hepatitisa C (HCV).

Kako se čovjek zarazi?

Osnovni put širenja hepatitisa C je kada krv inficirane osobe uđe u tijelo druge osobe (npr. ubod na kontaminiranu iglu, transfuzijom krvi, transplantacijom organa, s hepatitis C pozitivne majke na novorođeno dijete). Ova bolest je vrlo česta među intravenskim ovisnicima koji koriste tuđi pribor za ubrizgavanje droge. U povećanom riziku su i osobe na hemodijalizi, te zdravstveni djelatnici koji su često u kontaktu s krvlju. Znatno rjeđi je prijenos spolnim putem. Hepatitis C se NE PRENOSI majčinim mlijekom, uobičajenim socijalnim kontaktom, druženjem, grljenjem, rukovanjem, poljupcem, hranom, vodom... U svijetu, najčešći načini prijenosa su među intravenskim ovisnicima i nesigurnim postupcima u zdravstvenim ustanovama. U nekim razvijenim zemljama u porastu je prijenos među muškarcima koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima, a zaraženi su HIV-om. Naime, osoba zaražena HIV-om lakše se zarazi hepatitisom C.

Koji su simptomi hepatitisa C?

Inkubacija (vrijeme od zaražavanja do pojave prvih simptoma bolesti) hepatitisa C iznosi od 2 tjedna do 6 mjeseci. Međutim, čak 80% zaraženih nema nikakvih simptoma. Ukoliko se pojave simptomi oni uključuju umor, oslabljeni apetit, svrbež, mučninu, povraćanje, bol ispod desnog rebrenog luka, tamni urin (boja crnog piva) i svijetla (siva) stolica. Žutilo kože i bjeloočnice ima 10% oboljelih.

Kakvo je stanje u svijetu i u Hrvatskoj?

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u 2015. g. s kroničnim hepatitisom C živi 71 milijun ljudi (1% populacije). Hrvatska spada u zemlje niske prevalencije, manje od 1%. Smatra se da u nas živi između 35 i 45 tisuća zaraženih hepatitisam C. Najveći je problem s intravenskim ovisnicima među kojima je prevalencija oko 40%, a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oko 30%. Ovi postoci su posljednjih godina u padu.

Koja je prognoza neliječene bolesti?

75-85% oboljelih prelazi u kronični oblik bolesti. Nakon prosječno 20-ak godina u 60-70% kroničara razvije se ciroza ili rak jetre. 25% raka jetre uzrokovano je virusom hepatitisa C.

Kako otkriti da je netko zaražen virusom hepatitisa C?

Pošto često nema nikakvih simptoma bolesti, zaraženost je jedino moguće otkriti testiranjem na antitijela na ovaj virus. Testiranje je moguće putem uputnice liječnika obiteljske medicine ali i anonimno u HIV savjetovalištu u Dubrovniku.

Tko bi se svakako trebao testirati?

  • osobe koje su koristile tuđi pribor za injiciranje droge ili lijekova
  • osobe koje su se ubole na korištenu iglu (obratiti se na Odjel za epidemiologiju)
  • osobe čiji su sadašnji ili bivši partneri intravenski ovisnici o drogama

Liječenje

Liječenjem se pokušava odstraniti virus iz krvi i smanjiti rizik od razvoja ciroze i raka jetre. Najnovija skupina lijekova tzv. DAA (eng. Direct Acting Antivirals) liječe kronični hepatitis C u više od 95% slučajeva.

Prevencija

Ne postoji cjepivo protiv HCV-a. Rizik infekcije može se smanjiti na slijedeće načine:

  • izbjegavanjem injiciranja droga, posebice ubrizgavanje priborom kojeg je koristila druga osoba
  • izbjegavanjem spolnog odnosa bez prezervativa s osobom zaraženom HCV-om
  • izbjegavanjem dijeljenja oštrih predmeta na kojima može biti krvi  (npr. britvice za brijanje)
  • izbjegavanjem tetoviranja, piercinga i akupunkture s kontaminiranom opremom

 

Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije