Zika virusna infekcija

Što je virus Zika?

Virus Zika spada u flaviviruse i u čovjeka uzrokuje Zika virusnu infekciju (kraće, Zika). Prenosi se uglavnom komarcima. Naziv Zika dobio je po šumi Zika u Ugandi u blizini Viktorijinog jezera u vrijeme kada je otkriven, još 1947. g.

Koji su simptomi Zike?

Svega 1 od 5 bolesnika koji se zaraze virusom Zika imaju simptome koji uključuju povišenu temperaturu, osip, konjunktivitis, glavobolju te bolove u kostima i zglobovima. Simptomi su obično blagi. Inkubacija ove bolesti je 3 do 12 dana.

Kako se Zika prenosi?

Virus zika se najčešće prenosi ubodom komaraca iz porodice Aedes, za koje je karakteristično da su aktivni danju. Kod nas je udomaćen Aedes albopictus, poznat kao tigrasti komarac. Virus se rijetko može prenijeti i sa zaražene majke na dijete putem posteljice odnosno tijekom poroda, a zabilježen je i prijenos spolnim putem.

Gdje se javlja Zika?

Zika virusna bolest uobičajeno se javlja u nekim djelovima Afrike i Azije, no od 2015. g. pojavili su se slučajevi bolesti u Južnoj Americi i od tada se brzo proširio prema Srednjoj Americi.

Zašto je virus Zike važan?

Važnost ovog virusa je u tome što on uzrokuje malformacije novorođenčadi i Guillain-Barréovog sindroma. Ako se trudnica zarazi Zika virusom, smatra se da je moguća pojava malformacija mozga novorođene djece. Isto tako, u zemljama s epidemijom Zike uočen je porast Guillain-Barréovog sindroma, bolesti koja izaziva slabost mišića i paralizu. U 2016. godini grupiranje neuroloških poremećaja i malformacija novorođenčadi na području Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike kao i u zemljama ostalih kontinenata, Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila javnozdravstvenim događajem međunarodnog značaja. 

Ima li virusa Zike u Hrvatskoj i Europi?

U Europi je do sada zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva virusne bolesti Zika kod osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama. Nema dokaza o širenju Zike unutar Europe. Teoretski, mogućnost daljnjeg širenja infekcije od ovakvih uvezenih slučajeva unutar Europe postoji, s obzirom da je tigrasti komarac danas udomaćen u mnogim dijelovima Europe, uključujući Hrvatsku.

Kako se liječi Zika?

Bolest se liječi simptomatski, jer nema specifičnog lijeka. Ne postoji cjepivo protiv Zika virusne bolesti te su preventivne mjere vezane uz sprječavanje uboda komarca tim važnije.

Kako spriječiti zaražavanje virusom Zike?

Svi putnici koji planiraju odlazak u rizična područja, trebaju se pravovremeno informirati o trenutnom stanju. To mogu napraviti i u Službi za epidemiologiju našeg Zavoda. Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoditi put, a ako to nije moguće, važno je da cijelo vrijeme strogo provode mjere osobne zaštite od uboda komaraca koje se odnose na korištenje repelenata (sredstava koja odbijaju komarce), nošenje dugih rukava i dugih hlača te korištenje odgovarajućih mreža protiv komaraca ako borave u neklimatiziranim prostorima i sl. Također, svaki putnik koji unutar tri tjedna po povratku iz navedenih rizičnih mjesta razvije opisane simptome treba obavezno kontaktirati svog liječnika i naglasiti gdje je putovao.

Više o Ziki pročitajte na stranicama HZJZ-a u članku Zika virusna infekcija.

 

                                                                                  Mato Lakić, epidemiolog