Škola nepušenja u Dubrovniku

Pušenje je vodeći izbježivi rizični čimbenik za zdravlje i najpreventabilniji uzrok prijevremene smrti. Direktno je odgovorno za 90% svih smrtnih slučajeva od raka pluća te 80-90% od kroničnih opstruktivnih plućnih bolesti. Nema organa u tijelu koji nije zahvaćen štetnim učincima pušenja.

Prestanak pušenja je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera, ali istodobno nije  jednostavan korak za pušača. U procesu odvikavanja od pušenja (prestanka pušenja) na raspolaganju su različite strategije i metode; od nefarmakoloških metoda (poput savjetovanja (individulanog, grupnog, telefonskog) do primjene medikamentozne terapije u obliku zamjenskih nikotinskih sredstava ili nenikotinskih lijekova. Kombinirani pristup u procesu odvikavanja od pušenja je učinkovitiji od monoterapije. 

Učinci kombinirane nefarmakološke i farmakološke intervencije multipliciraju se, pri čemu obje komponente pridonose uspjehu bez obzira radi li se o individualnom ili grupnom pristupu. Stoga se kombinacija farmakoterapije sa savjetovanjem i bihevioralnim pristupom preporuča kao najučinkovitija metoda za prestanak pušenja, koja će biti primijenjena u radu ove škole.

CILJ

Pružiti pušačima koji žele prestati pušiti profesionalnu pomoć u odvikavanju od pušenja, jer dobrobiti prestanka pušenja su mnogobrojni.

CILJNA SKUPINA

Ciljna skupina su pušači koji su motivirani za prestanak pušenja i zainteresirani za stručnu pomoć u obliku grupne terapije. Broj polaznika je ograničen (6-8 osoba).

 

OSNOVNE AKTIVNOSTI

  • Intezivni tjedan:  5 dana po 90 min.
  • Senzibilne grupe podrške: dva puta u drugom tjednu, te jedanput tjedno kroz naredna 3 tjedna, 
  • Telefonska podrška u procesu prestanka pušenja
  • Individualni savjetovališni tretman (po potrebi).

Program odvikavanja od pušenja provodi se u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dr. A. Šercera 4a, Dubrovnik.

 

Škola nepušenja je besplatna.

Informacije na telefon: 341-082