Rak dojke - najčešći rak žena

Rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena. U Hrvatskoj godišnje se otkrije oko 2300 novih slučajeva raka dojke  (šest dnevno), a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zadnjih deset godina svaki četvrti dan jedan rak dojke (prosječno 80-90 godišnje). 21% žena s novootkrivenim rakom je mlađe od 50 godina, 50% u dobnim skupinama koje su uključene u nacionalni program probira (50-69 g.), a 29% u dobi iznad 70 godina.  

Algoritmi pretraga za rano otkrivanje raka dojke ne mogu spriječiti nastanak bolesti, ali mogu pomoći u otkrivanju raka u najranijem, lokaliziranom stadiju kada je uspješnost liječenja najveća, a preživljavanje iznosi 97%. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke žene u dobi 50.-69. godine na kućnu adresu dobivaju poziv za mamografsko snimanje s naznačenim terminom i mjestom snimanja svake dvije godine. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji četiri mamografske jedinice, i to u Općoj bolnici Dubrovnik, DZ Korčula, DZ «Dr. A. Franulović» Vela Luka i DZ Metković, daju termine za ovaj nacionalni program i obavljaju snimanje, a troškove snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. 

U mjesecu listopadu posebno se obilježava Dan ružičaste vrpce čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i njegovog što uspješnijeg liječenja. No i cijeli mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kako bi se sveukupnoj javnosti skrenula pozornost na mogućnosti ranog otkrivanja ove bolesti i unapređenja kvalitete života oboljelih žena.

Dan zdravih dojki obilježava se 15. listopada u sklopu Europskog projekta Europa Donna, europske koalicije protiv raka dojke. I ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju zdravlja dojke, prevenciji i ranom otkrivanju raka. Redovita tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i zdrava prehrana mogu pomoći u očuvanju zdravlja dojki pa jedan od slogana Dana zdravih dojki glasi Učini zdrave izbore!.

 

NE PROPUSTITE PRILIKU I ODAZOVITE SE POZIVU ZA MAMOGRAFSKO SNIMANJE.

I VI ODLUČUJETE O SVOM ZDRAVLJU.

ZAPAMTITE: RANI STADIJ RAKA DOJKE NEMA SIMPTOME, samo rano otkrivanje bolesti doprinosi uspješnom liječenju.

 

Rizični čimbenici za rak dojke

 

mr. Ankica Džono-Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva