Vodene kozice (varičele, varicella)

Što su vodene kozice (varičele)?

Vodene kozice su vrlo zarazna virusna bolest koja se očituje jakim svrbežom i osipom po koži u obliku mjehurića ispunjenih tekućinom, koji pucaju i stvaraju krastice.

Koji je uzročnik vodenih kozica?

Uzročnik je varicella-zoster virus (VZV).

Koji su simptomi vodenih kozica?

Nakon inkubacije od 10 do 21 dana bolest počinje blagim porastom temperature, curenjem nosa i malaksalošću. Nakon toga javlja se osip na koži (ponekad i na sluznicama), na kojem se stvaraju mjehurići, od kojih nakon 2 do 3 dana nastanu kraste. Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu i vlasištu, a onda se šire na udove i lice u roku od dva do četiri dana. 

Kako se prenose vodene kozice?

Vodene kozice se prenose kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta  kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Bolesnik s vodenim kozicama je zarazan dan-dva prije pojave osipa, i to traje dok se zadnje kraste potpuno ne posuše, obično tri do sedam dana od pojave osipa. Većina djece preboli vodene kozice do svoje petnaeste godine. Jednom preboljena infekcija ostavlja trajnu imunost, no u nekih ljudi infekcija ostaje latentna (pritajena) dugi vremenski period, a onda u određenim okolnostima dolazi do „razbuktavanja“ u obliku herpes zostera („lokalna varicella“).

Mogu li se javiti komplikacije?

Komplikacije bolesti mogu biti raznolike i uglavnom su uzrokovane nezgodnim mjestom osipa (u području ždrijela, grkljana ili oka), ili naknadno pridruženom bakterijskom infekcijom (sekundarna infekcija mjehurića stafilokokom ili streptokokom). Posebnu sklonost komplikacijama imaju bolesnici od malignih bolesti na citostatskoj terapiji, bolesnici s oslabljenim imunološkim sustavom, trudnice i novorođenčad.  

Kako se liječe vodene kozice?

Nekomplicirani oblici bolesti se uglavnom liječe simptomatski (mirovanje, snižavanje tjelesne temperature, održavanje higijene radi prevencije sekundarnih infekcija kože - kupanje u otopini hipermangana i sl.), a u kompliciranih oblika se primjenjuju potrebne metode liječenja, ovisno o komplikaciji bolesti.

Može li se spriječiti obolijevanje od vodenih kozica?

Bolest se može spriječiti izolacijom oboljelih, dezinfekcijom predmeta, izbjegavanjem kontakta neimunih, kako s oboljelima od vodenih kozica, tako i s oboljelima od herpes zostera, no najučinkovitija preventivna mjera je cijepljenje.

Živo atenuirano cjepivo s dokazanom visokom učinkovitošću, postupno se prihvaća u svijetu. U Europskoj uniji u pet zemalja je preporučeno cijepljenje na nacionalnoj razini (Cipar, Njemačka, Grčka, Letonija i Luksemburg), a u dvije zemlje na regionalnoj razini (Španjolska i Italija). Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci i to samo jednom dozom. Djeca starija od 13 godina i odrasli koji nisu preboljeli vodene kozice trebaju primiti 2 doze u razmaku 6-10 tjedana. Kod nas cjepivo postoji a cijepi se prema medicinskim indikacijama.

Kakvo je stanje u Europi?

U 18 zemalja u Europskoj uniji koje imaju obavezu prijavljivanja vodenih kozica u 2009. godini bilo je prijavljeno 594.067 oboljelih, a 2010. godine 592.681 oboljelih. 

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj u proteklih deset godina prosječan broj prijavljenih slučajeva vodenih kozica je 19.960.

Kakvo je stanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

U Dubrovačko neretvanskoj županiji u proteklih deset godina prosječan broj prijavljenih slučajeva vodenih kozica je 675. 

 

                                                                  Pave Dabelić, san. ing.