Kalendar cijepljenja

Godišnji plan cijepljenja (imunizacije) protiv određenih zaraznih bolesti provodi se prema programu imunizacije kojega donosi ministar zdravstva na prijedlog Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Program se donosi za razdoblje od tri godine, a po potrebi može se izmijeniti ili dopuniti prije isteka tri godine.

Na temelju trogodišnjeg programa cijepljenja (članak 54. stavak 3 Pravilnika NN 103/13) ministar donosi Provedbeni program cijepljenja kojim se detaljno opisuje provedba obveznog cijepljenja.

Trogodišnji program_obvezno cijepljenje 2022.-2024. obuhvaća cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa B, bolesti izazvanih s Haemophilusom influenzae tipa B i pneumokoka. Sve organizacije zdravstva i zdravstveni radnici koji obavljaju poslove zdravstvene zaštite također su dužni podupirati i osigurati provedbu ovog Programa. Ako u njemu ne sudjeluju kao cjepitelji, potporu će davati svojim pozitivnim stavom i promicanjem programa među zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Za 2024. g. donesen je Provedbeni program obveznog cijepljenja u RH u 2024. i Provedbeni program imunizacije u 2024.-posebni dio.

Kalendar cijepljenja 2024

Kalendar cijepljenja 2023

Kalendar cijepljenja 2022

Kalendar cijepljenja 2021

Kalendar cijepljenja 2020

Kalendar cijepljenja 2019.

Kalendar cijepljenja 2018

Kalendar cijepljenja 2017.

Osim obvezni cijepljenja, u Hrvatskoj je preporučeno i cijepljenje protiv Humanog papilomavirusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića radi smanjenja rizika od HPV infekcije i razvoja karcinoma te anogenitalnih bradavica.

Više o HPV-u čitajte u sljedećim člancima:

HPV infekcija

HPV: Zaštitite sebe, zaštitite partnera!